Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

7 lakberendezési hiba, ami optikailag kisebbíti a teret

2023. június 10.

4 perc olvasás

Kovács Gréta

lakberendezés lakber lakberendezési tárgy optikai térnövelés térnövelés interior
7 lakberendezési hiba, ami optikailag kisebbíti a teret
© Shutterstock

Sokan nem is gondolnak rá, de a nappali berendezése során gyakran kerülnek olyan lakberendezési hibák elkövetésre, melyek négyzetméterekkel kisebbítik a szobát. Ezekre hívják fel most a figyelmet a profi lakberendezők! 


Teljesen mindegy, hogy milyen méretű otthonod van: akár kicsi, akár nagy, a szép, tágas nappalikat mindenki szereti, ezért a lakberendezők sorra osztják meg azokat a tanácsokat, melyekkel optikailag hatásosan lehet növeli a teret. Létezik azonban néhány olyan lakberendezési hiba is, amikkel minden igyekezet ellenére kisebbnek tűnik a tér – most ezekre hívják fel a figyelmet a szakértők!

Következzenenek most azok a lakberendezési hibák, amikkel azonnal kisebbnek tűnik a nappali! 

1. CSAK FÜGGŐLEGES PAKOLÓ EGYSÉGEKET HASZNÁLSZ

A polcok és a fali szakrények szabályosan elnyelik a felesleges, amúgy csak szabadon tengődő könyveket, dekorációs elemeket és a többi apróságot. Viszont ha egy helyiségben belül többet is használsz, úgy garantáltan összenyomódik a tér, legalábbis a lakberendezők szerint! Hogy mi a megoldás? Szélesebb vitrinek, TV-tárolók és vízszintes polcrendszerek használata!

2. rendszerezetlen polcok, fiókok, tárolók

A szakértők szerint a nappali az a szoba, ahová azokat a dolgokat (is) rakjuk, melyeknek nincsen kimondott helye, viszont azonnal kell neki valamilyen tároló. Ezekből egy héten belül általában több is összegyűlik, az eredmény pedig az, hogy ha ezeknek az ideiglenes/felesleges tárgyaknak nem találunk megfelelő, fix helyet, két héten belül kupis és átláthatatlan lesz az egész nappali. Törekedj rá, hogy mindent elrakj a saját helyére és úgy nem lesz gond! 

3. gyűjtemények, tárgyak sokaságának kirakása a nappaliban

A gyűjtemények, kollekciók általában olyan tárgyak sokaságát jelentik, melyekre büszkék vagyunk és örömmel mutatjuk meg őket a vendégeinknek. A nappali azonban nem a legideálisabb hely a gyűjtemények tárolására: az apró sokaságok ugyanis szintén összenyomják a teret. Ideálisan fent lehet tartani ezeknek a kollekcióknak egy külön szobát, ha erre nincs mód, érdemes szekrénybe rejteni őket, amiket könnyen ki lehet nyitni.

4. A BEÉPÍTETT SZEKRÉNYEK TELJES MELLŐZÉSE

A beépített gardróbok, szekrények és vitrinek jóval többe kerülnek, mint a bútoráruházban vásárolt szekrények, azonban saját ízlésünkre lehet őket szabni, ami miatt könnyebben beleolvadnak a térbe. Léteznek már olyan beépített szekrények is, amik fel sem tűnnek egy idegennek, annyira a környezet részei: a szakértők szerint ezek a legjobb szekrények, hiszen nem hívják fel magukra a figyelmet.

5. TÚL SOK BÚTOR ELHELYEZÉSE A TÉRBEN

Minél több bútora van valakinek, annál jobb – gondolják a laikusok, azonban a lakberendezők szerint ez nem teljesen van így. A sok bútor sok tért elvesz egy-egy helyiségből, aminek közvetlen következménye a zsúfoltság lesz. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, meg kell tanulni jól szelektálni és kiválasztani a bútorok mennyiségét! 

6. NEM MeGFELELŐ MÉRETŰ BÚTOROK használata

Vannak olyna helyzetek, mikor nincs lehetőség változtatásra, ám ideális esetben nem árt törekedni arra, hogy egy nagy nappaliba nagy kanapé kerüljön, egy kicsibe pedig csak egy kis szófa. Ezt nem mindig lehet kivitelezni, abban azonban minden lakberendező egyetért, hogy a bútorok méretét ajánlott a terek méretéhez igazítani, mert akkor lesz szép, harmonikus megjelenésű egy szoba. 

7. JÁTÉKOK, RITKÁN HASZNÁLT TÁRGYAK 

Rendkívül mutatós lehet egy sakktábla, ám ha ritkán használjuk, inkább csak porfogó lesz, a megjelenése pedig cseppet sem lesz hívogató. Ugyanez a helyzet a gyermekjátékokkal is: bár a nappali tökéletes hely a kicsik játszadozására, ha elöl maradnak őket, nem lesz szép, rendezett megjelenésű a tér. Ajánlott egy nagy kosárba beleszórni a gyermek játékat, amit bármikor elő lehet venni, vagy a nappali egy vitrinjénben, szekrényében egy kis helyet szórítani a gyermek aktuális játékainak.

Via 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves