Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LIGHT IT UP!

10 trükk, amitől világosabb lesz az otthonod

2023. július 13.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés természetes fény tükrök dekor belső terek világosítása üvegajtó
10 trükk, amitől világosabb lesz az otthonod
© Shutterstock

Még a szűk, sötét helyiségeken is lehet segíteni! Ezek világosíthatnak rajtuk!


Egy otthon belső tereinek világosítása, lehet olyan egyszerű feladat, hogy pár tükörrel,  falfestéssel vagy lámpákkal meg lehet oldani, de lehet nagyobb léptékű is, amihez akár a ház átalakítása is szükséges. Válaszd ki a te igényeidnek, keretednek megfelelőt!

1. Üvegplafon 

Részben lecserélni a tetőt üvegre, nem minden esetben megoldható ugyan, pedig drámaian megnöveli egy helyiség benapozottságát. Itt a Studio Elephant Architects által tervezett szuterénlakásban, az üvegplafon szinte teljesen elvonja a figyelmet arról, hogy az egész tér a földszint alá van süllyesztve.

2. „Láthatatlan” nyílászárók

Ahol nem kell az intimitás érzése, például a nappali és konyha között, ott nyugodtan lecserélhetjük az ajtókat üvegesre, hogy a fény mindkét helyiségbe eljusson. A Maddux Creative egyik projektjében az étkező és nappali közti 1920-as évekéből származó ajtót üvegezték be, hogy könnyed, légies teret hozzanak létre.

3. Let the sunshine in!

Nagyobb beruházást és tervezést igényel, ha egy ház homlokzati falának egy részét vagy egészét cseréljük üvegfelületre. A Found Associates csapata két korábban különálló épületet kötött össze egy üveg homlokzati fallal, ami természetes fényt hozott a nyitott étkezőbe.

4. Kerekített világ

Az íves ablakok tagadhatatlanul finomabb hangulatot adnak egy térnek, mint a hagyományos, szögletes sarkúak, egyrészt mert egy vidám boltív alá helyezik a kilátást, másrészt még több természetes fényt engednek be a helyiségbe. Ezt a konyhát, amely boltíves ablakokkal és ajtókkal, valamint bőséges tetővilágítással egészül ki, Flower Michelin építészmérnök tervezte.

5. Emeld a szintet!

Nyeregtetős házaknál vagy nagy belmagasságú lakásoknál szokott problémát jelenteni, hogy nincs hely egy teljesértékű emelethez, de egy alacsonyabb belmagasságú tetőtérhez, magasföldszinthez, galériához igen. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy üveg határoló falakkal, burkolattal oldjuk meg a szintek összekötését, ami átengedi a fényt. Így tett Kate Guinness lakberendező is ebben a hétvégi házban, ahol a felső szint egy játszótér lett a gyerekeknek, akik az üvegen keresztül rálátnak a konyhára.

6. Új belátások

A folyósókon és az előszobákban köztudottan mindig kevés a természetes fény. Az egyik módja annak, hogy ezt orvosoljuk, hogy egy kis ablakot nyitunk az egyik határoló falon, hogy a fény azon keresztül is bejusson a nappaliból például. Ebben a Sarah Brown lakberendező által tervezett térben az ablak kiemeli a bejárati ajtó színezett üveg részleteit is, ráadásul engedi, hogy a kintről bejövő fény játéka még a  lépcsőház folyósóján is látszódjon.

7. Üvegkalitka

A nyitott terű konyhák kihívása, hogy még a kategóriájában legjobb elszívókkal sem mindig lehet megakadályozni, hogy a főzés kellemetlen szagai a helyiség többi részébe is beszivárogjanak. A megoldást jelentheti, ha a konyhát üvegfalakkal vesszük körbe, amik átengedik a fényt és kilátást engednek a nappalira, de visszatartják a szagokat. Katharine Pooley belsőépítész ezt a megközelítést alkalmazta ennek a svájci kabinháznak az újratervezésekor. 

8. Tükrös játék

Örökzöld megoldás, hogy kisebb-nagyobb tükörfelületekkel növeljünk egy tér érzetén és sokszoroítsunk a benapozottságán. Néha azonban a kevesebb, több! Nem kell egész falakat tükörrel fedni, hogy elérjük a kívánt hatást. Ebben a hálószobában az Otta belsőépítészeti stúdió az ágy mindkét oldalára testreszabott antik tükrös üvegpaneleket szerelt fel, amivel mélységet adtak a helyiségnek.

9. Üvegtégla is back!

Az üvegtéglákat gyakran 1980-as évek ipari, retro stílusához társítják, manapság azonban egyértelműen reneszánszukat élik. Visszatérnek az otthonokba, ahogy ezt ebben a Child Studio által tervezett étkezőben is láthatjuk. A csapat az étkezőt egyedi üvegtégla válaszfallal határolta el a szomszédos konyhasaroktól. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a nappali fény lágyan átszűrődjön a geometriai mintán át.

10. Diszkrét homály

Ha nem vágyunk teljes belátásra a fürdőnkbe, hálónkba, de szeretnénk világosítani rajtuk, a homokfúvott, tejüveges, matt üvegajtók lehetnek a legalkalmasabbak a feladatra. Anna Burles lakberendező hornyolt üvegesekre cserélte az ajtó betétjeit a hálószoba és az öltöző között. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves