Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MOOD

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el

2023. szeptember 24.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés színpszichológia falszín színtanácsadás sárga falak kék falak
4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el
© Getty Images

Csak óvatosan használd ezt az 4 falszínt! Negatív hatással lehetnek a hangulatodra.


Mindenki olyan otthonra vágyik, ami támogatja a lelki és testi egészségét, ahová öröm hazaérni és nyugtató a falai között lenni. Ezt nagyban befolyásolja, milyen színek vesznek körül minket és mivel a falak adják a legnagyobb felületet, van 5 olyan falszín, amit érdemes elkerülni vagy csak mértékkel használni. 

1. Piros/vörös

A legtöbb ember számára túl intenzív szín a falon a piros vagy vörös. Nem véletlenül! A vér színe vészhelyzetre emlékeztet minket, de ahogy a bikákat, fel is dühíthet. Nagy mennyiségben a vörös, piros szín aktiválhatja a „harcolj vagy menekülj” ösztönünk: megnövekedett pulzusszámot, felfokozott érzékenységet és magasabb testhőmérsékletet válthat ki. A piros kis dózisban, díszítésként azonban nem váltja ki ezt a reakciót: mivel a szeretet, az erő és a motiváció színe is, így melegíthet az otthonunkon. 

2. Sárga

Minden dekoratív tulajdonsága ellenére a sárga színt kellő körültekintéssel kell használni, ugyanis ez a szín váltja ki a legtöbb érzelmi reakciót. Nagy hatással van az idegrendszerre, ingerültséghez, idegességhez és depresszióhoz vezethet egy rosszul megválasztott sárga árnyalat nagy felületen. Díszítésként azonban serkentő, és optimizmust sugárzó, így kiegészítőkön bátran használhatjuk.

3. Kék

Hiába a kék a világ legkedveltebb színe, a falakon a túl sok, rossz árnyalatú kék, szomorúvá, tartózkodóvá, rideggé tehet minket. De az sem mindegy, hol használjuk! A kéket jobb elkerülni az étkezőben, mert ez a szín nyomja el legjobban az étvágyat. Amikor például kék ételt látunk, ösztönösen úgy reagálunk rá, hogy romlott vagy nem biztonságos. A kék azonban okos választás otthoni irodába vagy dolgozósarokba, ez ugyanis a kommunikáció és az értelem színe. A tónustól függően, a kék segíthet koncentrálni, növelni a tudatosságot.

4. Szürke

Pszichológiailag a tiszta szürkének nincsenek pozitív tulajdonságai vagy előnyei. Míg egyesek számára megnyugtató lehet, a legtöbbünk számára a szürkeség lehangoló érzést kelt, gondoljunk csak a téli szürkeségre. Hogy lehet mégis olyan népszerű a szürke a lakberendezésben? A válasz egyszerű: az életünk kaotikus forgatagát szeretnénk lecsendesíteni az otthon falai között. A szürke ráadásul rendkívül sokoldalú, sok színnel remekül párosítható. Mégis a kevesebb, több elve alapján kerüljük minden falon a használatát!

+1. Telítettség, a kulcs!

Egy szín telítettsége befolyásolja, hogy egy szín hogy hat ránk. A sötétebb, intenzívebb kékek például stimulálják, míg a világosabb, kevésbé telített kékek megnyugtathatják az elmét. Az erős, sötétvörös fizikailag felpezsdít, a lágy, világos vörös pedig fizikailag lelazít. Tehát nincsenek feltétlenül tiltólistás színek, inkább árnyalatok!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves