Quantcast

Támogatás

Tízmilliókat adnak a nők által vezetett start-upoknak

© Fotó: Getty Images / Sally Anscombe

Megemelné a mostani 15 százalékról a női vezetésű, kezdő vállalkozások arányát az Európai Unió. 

Útnak indította az Európai Bizottság a Women TechEU nevű uniós programot, amely "az innovációs eredményeken alapuló technológiával foglalkozó", nők által vezetett start-upokat támogatja. A finanszírozásra november 10-ig lehet jelentkezni - közölte az uniós bizottság az MTI szerint.

Az uniós bizottság szerint a célzott támogatást biztosító program indítására azért volt szükség, mert az innovatív start-up vállalkozásoknak csak 15 százalékát alapították kizárólag nők. A nők által vezetett vállalkozások kevesebb kockázati tőkét vonnak be, mint a kizárólag férfiak által irányított cégek, ideértve a létfontosságú korai beruházási szakaszt is, és rendszerint a bevont tőke összege is alacsonyabb.

Európa-szerte a kockázati tőkének csak mintegy 5 százaléka áramlik a női és férfi vállalkozók által közösen irányított vállalkozásokhoz, és mindössze 2 százaléka a kizárólag nők által vezetett cégekhez. A nemek között az innováció területén tapasztalható különbségeket kívánja mérsékelni a kezdeményezés.

A program a korai, azaz a legkockázatosabb szakaszban biztosít támogatást a nők által vezetett vállalkozásoknak. A program 75 ezer euró (mintegy 26,6 millió forint) összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kínál a start-upoknak, amelyek ezen túlmenően coaching és mentorálási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az Európai Innovációs Tanács (EIC) programjában.