Quantcast

AIDS világnap

Csatlakozz te is az AIDS elleni küzdelemhez!

Csatlakozz te is az AIDS elleni küzdelemhez!
© Burak Karademir/Getty Images

A MAC idén is összefogott az Alternatíva Alapítvánnyal, szájfényeik és rúzsaik bevételéből  500 HIV-tesztet és a fertőzéssel kapcsolatos tanácsadást végezhetnek. 

December 1-je globálisan az AIDS Világnapja. Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) szerzett immunhiányos tünetegyüttes, ami a HIV (Human Immunodeficiency Virus – emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló betegség. Az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezeléssel a betegség kiválóan kezelhető és karban tartható. Magyarországon kevesen járnak szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV-pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van, ezért kiemelkedően fontos szerep jut minden olyan kezdeményezésnek, amely felhívja a figyelmet a szűrések fontosságára illetve támogatja a HIV-tesztelést. 

A MAC Viva Glam rúzsok és szájfények bevételének száz százaléka az AIDS ellen küzdő szervezetekhez kerül a világ több mint 57 országában. Az elmúlt 26 év alatt a cég több mint 500 millió dollárral segítette ezeket a szervezeteket. A magyarországi MAC már a korábbi években csatlakozott az adományozók közé és 2021-ben 6.220.000 Ft értékű adománnyal támogatja az Alternatíva Alapítványt. Az Estée Lauder vállalatcsoporthoz tartozó MAC (Make-up Art Cosmetics), egy közkedvelt professzionális sminktermékeket forgalmazó cég, amelyet 1984-ben alapítottak Kanadában és világszerte már 105 országban megvásárolhatók a termékeik.

A MAC VIVA GLAM kampány 1994-ben, az AIDS járvány tetőzésének időszakában jött létre abból a célból, hogy egy társadalmi válasz szülessen, és pozitív változást hozzon a HIV/AIDS által érintettek életébe. A VIVA GLAM rúzsok eladásából származó bevétel 100%-a azon szervezetek részére kerül eljuttatásra, akik ezt a missziót támogatják. A VIVA GLAM program misszióját 2019-ben a HIV/AIDS megelőzés és kezelés mellett a nők, lányok és az LGBTQ közösség tagjainak egészséges jövőjét, valamint nemi egyenlőséget támogató programokra is kiterjesztették. 2020-ban pedig tovább bővültek a kampány céljai, ugyanis az adományok a COVID-19 vírus által sújtott közösségek támogatására is fordíthatók. További információért látogasd meg a www.macaidsfund.org honlapot. 

Előítéletek helyett tudományos tények

A 2000-es évek eleje óta jelentős változásokat figyelhetünk meg a HIV-fertőzés kezelése, ellátása és megelőzése területén. Több mérföldkőnek számító kutatás is bizonyítja, hogy a korán kiszűrt és azonnal kezelésbe kerülő HIV fertőzött jelentősen tovább és jobb egészségben él, mint azok, akik később kezdik el a kezelést. Tudományosan bizonyított az is, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés mellett a HIV-vel élő személy nem fertőz tovább. A korai kezelésbe kerüléshez pedig a rendszeres és könnyen hozzáférhető HIV-tesztelés biztosítása elengedhetetlen.

A MAC AIDS FUND adományai nagy segítséget jelentenek a kedvezményezett Alternatíva Alapítványnak abban, hogy rendszeres, anonim és könnyen hozzáférhető HIV gyorstesztes szűrést és a személyes kockázatokra épülő tanácsadást nyújtson mindenkinek, aki szexuálisan aktív életet él. Segítséget jelent a támogatás abban is, hogy folytatódhasson Magyarország első, többségében sorstársak – pl. HIV-vel élők, MSM-ek – által működtetett tesztelési programja, az Altalap CHECKPOINT Budapest. A program a különösen sérülékeny, magas kockázatú személyek elérését és bevonását teszi lehetővé, amelynek létrejötte szintén a MAC AIDS FUND támogatásának volt köszönhető.

A program célja a szexuális egészséggel, addikciókkal kapcsolatos tudatosság növelése és az előítéletek enyhítése tudományosan megalapozott ismeretek terjesztésével. A szexuális élettel és a droghasználattal összefüggő kockázatok csökkentése, az ehhez szükséges ártalomcsökkentő eszközök és információk biztosítása, ezen belül kiemel anonim és ingyenes gyorstesztelésekkel, személyre szabott tanácsadással segíteni az aktív életet élőket. A támogatásból 2021-ben 500 db HIV/Szifilisz tesztelést és tanácsadást ugyanennyi ártalomcsökkentő csomag biztosítását tervezik megvalósítani. Az Altalap víziója egy olyan világ, amelyben senki sem fertőződik meg többé HIV vírussal.