Quantcast

Abúzus

Titkos kóddal kért segítséget a patikában egy bántalmazott lány

Titkos kóddal kért segítséget a patikában egy bántalmazott lány
© mego.picturae/Getty Images

A patikus értette a kódolt üzenetet, így a bántalmazót végül letartóztatta az olasz rendőrség.

Spanyol mintára honosították meg Olaszországban a „1522-es maszk” kifejezést, amely titkos segélykérő kódként szolgál a bántalmazottak számára. (A 1522-es számsor Olaszországban az erőszak áldozatainak létrehozott, éjjel-nappal elérhető segélyhívó telefonszáma.) A titkos kód ötletét még a koronavírus-járvány elején vetették fel, amikor világossá vált, hogy a családon belüli erőszak előfordulása egyre növekszik, és a bántalmazójukkal egy fedél alá kényszerülő nők még nehezebben kérhetnek segítséget.

Az olasz esélyegyenlőségi miniszter, Elena Bonetti akkor megállapodási nyilatkozatot írt alá az olasz gyógyszertárakkal, hogy a patikusaik közvetítőként működjenek közre abban, hogy az áldozatok felvehessék a kapcsolatot az erőszakellenes központokkal. Bár a „1522-es maszk” kód sosem került hivatalosan elfogadásra, egy évvel a kezdeményezés bevezetése után egy 17 éves oristanói lány a titkos kóddal jutott segítséghez egy helyi gyógyszertárban.

Letartóztatták az elkövetőt

A fiatal lány barátnőjével együtt érkezett az üzletbe, ahol „1522-es maszkot” kért a patikusnőtől, aki szerencsére értette a kódolt üzenetet, és egy hátsó helyiségbe kísérte a lányokat. Ott aztán kiderült, hogy az egyikük erőszak áldozata lett: egy családi barát, akire rendszeresen rábízták, 12 éves kora óta bántalmazta, és hol ajándékokkal, hol fenyegetésekkel kényszerítette hallgatásra.

A patikus értesítette a rendőrséget, ám a nyomozás nem indult egyszerűen. „Pszichológus jelenlétében meghallgattuk a bántalmazás áldozatát, aki eleinte nagyon tartózkodó volt, nem akarta, hogy feljelentést tegyünk. Csak azért árulta el a vele történteket a barátnőjének, hogy kicsit megkönnyebbüljön” – mondta Samuele Cabizzosu, az oristanói rendőrség munkatársa. A nyomozás végén azonban sikerült letartóztatni a 60 éves férfit, ezzel véget vetve az évek óta tartó szexuális bántalmazásnak.

Forrás: Elle