Quantcast

#MeTooPolitique

A politikai világot is meghódítja a #metoo-mozgalom

A politikai világot is meghódítja a #metoo-mozgalom
© Moyo Studio / Getty Images

A politikai szférában dolgozó nők nyílt levélben követelik a szexuális és nemi alapú erőszak elkövetőinek eltávolítását a politikai színtérről.

Az utóbbi időben több francia politikust is megvádoltak szexuális és nemi alapú erőszakkal. A legnagyobb visszhangja Dominique Strauss Khan volt pénzügyminiszter esetének volt, akit 2011-ben letartóztattak New Yorkban, amiért szexuális zaklatást kísérelt meg egy szállodai szobalány ellen.

#MeToo a politikában

2016-ban Denis Baupin, a parlament alelnöke lemondott, miután nyolc nő vádolta meg őt több éven át tartó szexuális zaklatással (egyikük Sandrine Rousseau volt zöldpárti szóvivő, aki a több mint 280 nőtársával a nyílt levél aláírói között van).

Szintén 2016-ban a volt pénzügyminiszter, Michel Sapin elismerte, hogy helytelenül viselkedett egy újságíróval szemben, tavaly februárban Georges Tron konzervatív polgármestert öt év börtönre ítélték, mert megerőszakolta az egyik munkatársát, 2020 júliusában pedig a nemi erőszakkal vádolt Gérald Darmanin belügyminiszterré történő kinevezése országszerte heves tiltakozásokat eredményezett.

A franciák jelenleg az elnökválasztási kampány közepén járnak, és a levél aláírói szeretnének mindenkit emlékeztetni arra, hogy három jelöltet már számos szexuális erőszakról szóló tanúvallomásban említettek, hozzátéve, ez azt mutatja, hogy a nők és az erőszak túlélőinek helyzete mennyire nem számít az ország vezetőinek. November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, és ez egyben a kiindulópont is: a politika terén is azonnali változásra van szükség.

Forrás: Elle