Quantcast

Bántalmazás

Ijesztően magas a gyerekterhességek aránya Paraguayban

Ijesztően magas a gyerekterhességek aránya Paraguayban
© NORBERTO DUARTE / AFP

A legfrissebb jelentés szerint naponta átlagosan két 10-14 év közötti lány szül gyermeket a dél-amerikai országban.

A széles körben elterjedt gyermekbántalmazás, valamint a drákói abortusztörvények számlájára írható az Amnesty International legfrissebb jelentése szerint az a megdöbbentő adat, hogy Paraguayban naponta átlagosan két 10 és 14 év közötti lány ad életet egy gyermeknek. A The Guardian cikkéből kiderül, hogy az országban az egyik legmagasabb a gyermek- és tinédzserterhességek aránya Latin-Amerikában.

Paraguayban igen gyakori, hogy a terhesség kihordására kényszerítik a 10-14 éves lányokat, de a serdülők körében is magas a terhesség aránya: 2019-ben több mint 12 ezer, 15 és 19 év közötti lány szült gyermeket.

„A tettekkel és mulasztásokkal Paraguay hátat fordít a lányoknak és tinédzsereknek, akik elképzelhetetlen visszaélésekkel szembesülnek” – mondta Erika Guevara-Rosas, az Amnesty International amerikai kontinensért felelős igazgatója. „Ez a társadalmunkban uralkodó patriarchális és macsóista kultúrában gyökerezik – mondta Aníbal Cabrera, a gyermekek és serdülők jogaiért felelős paraguayi koordinációs csoport (CDIA) ügyvezető igazgatója. – Amíg ezt normálisnak tekintjük, addig a bántalmazás és az erőszak folytatódni fog.”

Az erőszak sem mentesít az abortusztilalom alól

A paraguayi ügyészség 2019-ben naponta átlagosan 12 gyermekekkel és serdülőkkel szembeni szexuális erőszakos esetet regisztrált. Az Amnesty International szakemberei azonban hozzátették, gyanújuk szerint minden egyes regisztrált esetre további 5 jut, amelyet nem jelentenek be.

Paraguay szigorú abortusztörvényei – amelyek a legszélsőségesebbek közé tartoznak az amerikai kontinensen – kevés lehetőséget adnak a gyermek- és serdülőkorúak bántalmazásának áldozatainak, ha teherbe esnek. Az abortuszt csak nagyon ritka esetekben engedélyezik, például ha az anya élete veszélyben van. „A lányoknak joguk van az erőszakmentes élethez. Ha valakit arra kényszerítenek, hogy folytassa a terhességet, különösen, ha az nemi erőszak eredménye, az a kínzásnak minősülő bántalmazás egyik formája” – jelentette ki Guevara-Rosas. Az ország azonban egyelőre semmi jelét sem mutatja annak, hogy enyhítenék az abortusztörvényeket, annak ellenére sem, hogy a szomszédos Argentínában 2020-ban legalizálták a terhességmegszakítást.