Quantcast

Kína

Elfogadták az új filmcenzúra-törvényt Hongkongban

Elfogadták az új filmcenzúra-törvényt Hongkongban
© Isaac Lawrence / AFP

A nemzetbiztonsági érdekeket sértőnek ítélt filmek vetítései engedélyét visszavonhatják. 

A hongkongi törvényhozás elfogadta azt az új törvényt, amely lehetővé teszi, hogy azoknak a filmeknek, amelyekről úgy ítélik meg, hogy sértik a nemzetbiztonság érdekeit, visszavonják a vetítési engedélyét. A törvény megszegéséért három évig terjedő szabadságvesztés, illetve akár 1 millió hongkongi dolláros (több mint 40 millió forintos) büntetés is kiszabható. A filmes berkekben dolgozók szerint az új jogszabály ellehetetleníti a helyi filmipar élénkülését, és világszerte többek kritizálták a törvényt, mint a terület véleménynyilvánítási szabadságára mért újabb csapást – számolt be róla a BBC hírportál.

A Törvényhozó Tanács által elfogadott filmcenzúra-törvény előírja a hivatalos cenzorok számára, hogy a filmek jóváhagyásával kapcsolatos eljárás során megítéljék az adott produkció nemzetbiztonságra gyakorolt hatását. A Hongkong kormányzatának titkárságát vezető főtitkárnak, John Lee-t pedig felhatalmazza arra, hogy visszavonja korábban jóváhagyott filmek vetítési engedélyét, ha úgy találja, hogy „az olyan tevékenységeket támogat, dicsőít, bátorít és uszít, amelyek veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot.”

Edward Yau hongkongi kereskedelmi és gazdasági miniszter a South China Morning Post lapnak hangsúlyozta: a törvénytervezet nem akadályozza majd a filmipar normális működését. Yau úgy vélekedett: a legtöbb filmnek nincsenek nemzetbiztonsági vetületei, a törvénytervezet pedig világos szabályokat ír elő a filmipar számára, segítséget nyújtva abban, hogy elkerüljék a határvonalak akaratlan átlépését.

Súlyosbíthatja az öncenzúrát

Bár a jogszabály nem vonatkozik az online közzétett alkotásokra, a filmgyártók aggodalmukat fejezték ki a cenzúratörvény kreativitásra és szabad véleménynyilvánításra gyakorolt hatásai miatt. Kiwi Chow kínai filmrendező – akinek Revolution of Our Times című dokumentumfilmjét az idei cannes-i filmfesztiválon is bemutatták – a Reuters hírügynökségnek elmondta, a törvény „súlyosbíthatja az öncenzúrát és félelmet kelthet a filmkészítők körében.” Dr. Kenny Ng, a Hongkongi Baptista Egyetem Filmakadémiájának munkatársa szerint az új törvény a filmforgalmazók körében is aggodalmat válthat ki, hogy a már jóváhagyott filmjeiket visszavonják-e később, ami még nagyobb bizonytalanságot szülhet az iparágban.

Júliusban a hongkongi művészetfejlesztési tanács közölte, hogy több mint 700 ezer hongkongi dollárnyi (28 millió forint) támogatást vont vissza egy független filmesek által alapított non-profit szervezettől arra hivatkozva, hogy a csoport által bemutatott filmek „káros hatással” bírnak. Példaként említettek egy dokumentumfilmet (Inside the Red Brick Wall/A pirostéglás falon belül) a 2019-es kormányellenes tüntetések azon eseményéről, amelynek során 13 napon át tartó patthelyzet alakult ki a hongkongi műszaki egyetem kampuszát elfoglaló diáktüntetők és a rendőrség között.

Veszélyben a hongkongi szabadságjogok

Több ország – köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – fejezte már ki aggodalmát a hongkongi szabadságjogok visszaszorításával kapcsolatban, miután a városban tavaly júniusban életbe lépett a pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott nemzetbiztonsági törvény. A jogszabály tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a külföldi országokkal vagy szervezetekkel történő összejátszást a nemzetbiztonság veszélyeztetésére, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény jogerőre emelkedése óta számos demokráciapárti szervezet oszlott fel Hongkongban, és az ellenzéki tábor több ismert alakjára szabtak ki börtönbüntetést.

Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló városnak az anyaországhoz történő, 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Forrás: MTI