Quantcast

LMBTQ és vallás

Brazília első transznemű lelkészének története

© Instagram/@alexyasalvadoroficial

Alexya Salvador hite és tranzíciója fontos hivatkozási pontot jelent minden Dél-Amerikában élő LMBTQ-személy számára.

„A teológiai tanulmányaim során rájöttem, hogy nekem is vannak hibáim, mint minden embernek. De az, hogy transz vagyok, nem tartozik közéjük” – fogalmazott a The Guardiannek adott interjújában Alexya Salvador. A vallásos hitének és a tranzíciójának története sok évvel ezelőtt kezdődött, és ma is fontos hivatkozási pontot jelent minden Dél-Amerikában élő LMBTQ-ember számára. Alexya az első transznemű lelkész Brazíliában, teológiai munkája mellett tanít, mindeközben férjével, Robertóval három gyermeket fogadtak örökbe, ezzel új rekordot állítva fel. „Az ügyvédem azt mondta, hogy én leszek az első transznemű személy az országban, aki az örökbefogadás útjára lépett” – meséli.

Kiáll a számára fontos ügyek mellett

2018-ban Alexya indult a brazil parlamenti választásokon, ám mandátumot végül nem szerzett. Ennek ellenére mindennap politizál, aktívan igyekszik felhívni a figyelmet az olyan ügyekre, mint az emberi jogokért folytatott küzdelem vagy a vakcinák fontossága.  Ő maga kék, rózsaszín és fehér színű maszkot (a transzszexuális közösség zászlajának színei) viselve posztolt az Instagram-profiljára egy fotót, miközben megkapta a második adag koronavírus elleni oltását.

Sok más aktivistához hasonlóan Alexya is reméli, hogy Jair Bolsonaro (Brazília jelenleg hivatalban lévő elnöke) félig autoriter politikája hamarosan véget érhet. A Brazil Transzvesztiták és Transzszexuálisok Országos Szövetsége (Antra) szerint 2020-ban 175 transzfób gyilkosság történt az országban és még 77 erre irányuló kísérlet. Az idei év első felében pedig 9 transz öngyilkossági esetet regisztráltak. Az adatok azonban hiányosak és a szakértők szerint jelentősen alábecsültek, mivel a hasonló eseteket gyakran nem jelentik, ezért nehéz nyomon követni a transzneműeket érintő atrocitásokat az országban. A Reuters hírügynökség szerint 2019-hez képest 70%-kal nőttek a transzneműek elleni erőszakos esetek Brazíliában, és még sorolhatnánk tovább az adatokat, amelyek a dél-amerikai ország riasztó helyzetéről számolnak be – így Brazília továbbra is az egyik legveszélyesebb helynek számít az LMBTQ-közösség számára.

Nyitott szellemiségű gyülekezet

Miután a katolicizmushoz kezdett közeledni és belépett a szemináriumba, Alexya ráébredt, hogy ez a világ nem neki való, mert nem akarja magát egy olyan közösség részének érezni, amely elnyomja az identitását és nem ismeri el a jogait. Új útkeresésbe kezdett hát, míg végül rátalált a Metropolitan Community Church (MCC) egyházra, amelyet Troy Perry tiszteletes alapított – és ahol 2019-ben felszentelték lelkésszé. A protestáns egyháznak ma 222 gyülekezete van, tagjai mindig is azt vallották, hogy élen járnak és kiemelten kezelik az olyan kérdéseket, mint a klímaválság, a faji megkülönböztetés, valamint a homoszexuálisok és a transzneműek jogai. 1968-ban, alig két hónappal az egyház alapítása után Perry is megünnepelte, amikor a Time Magazine beszámolt két azonos nemű ember, két férfi első nyilvános egybekeléséről. Több mint harminc év elteltével pedig ugyanígy ünnepelték újdonsült lelkészük, Alexya és Roberto házasságát a San Paolo-i gyülekezetben.

„A lényeg a tisztelet”

Az Al Dìának adott interjúban Alexya arról is mesélt, hogy 2012-ben, amikor nyelvtanárként dolgozott egy Sao Paulo-i iskolában, két hét szabadságot kért a munkaadójától, hogy befejezhesse a nemváltását. Amikor felépülése után visszatért az osztályba, egy diákja azt mondta neki, nem tudja őt nőként kezelni. „Láttam, hogy ideges – emlékezett vissza Alexya –, ezért elmagyaráztam neki, hogy demokráciában élünk, ha egy nőnek álcázott férfit lát bennem, nincs semmi probléma, szabadon érezhet így. A lényeg a tisztelet.”

A celebrálás mellett Alexya önkéntesként is tevékenykedik, szereti hallgatni a hozzá hasonló emberek történeteit, akik segítségért fordulnak az egyházához. Az utolsó teljesítendő vágya, hogy saját gyülekezetet nyisson, ehhez a helykeresés a Covid-járvány miatt félbeszakadt, de hamarosan újraindul majd. „Transzszexuális személynek lenni és egy gyülekezethez tartozni is egy módja annak, hogy visszaszerezzünk egy olyan teret, amely egyben a miénk is.”

Forrás: Elle