Quantcast

Kiállás

Azonnali hatállyal felfüggeszti kínai versenyeit a Női Teniszszövetség

Azonnali hatállyal felfüggeszti kínai versenyeit a Női Teniszszövetség
© XIN LI/Getty Images

Így állnak ki a zaklatási botránya után eltűnt kínai teniszcsillag, Peng Shuai mellett.

A Női Teniszszövetség (WTA) elnöke, Steve Simon bejelentette: azonnal hatállyal felfüggesztik az összes kínai WTA-tornát, beleértve a hongkongi versenyeket is. Közleményében a szövetség élén álló Simon elmondta: a döntés hátterébe a kínai tisztviselők átláthatóságának hiánya áll.

„Nem tudom, hogyan kérhetném jó lelkiismerettel arra a sportolóinkat, hogy ott versenyezzenek, amikor Peng Shuai nem kommunikálhat szabadon, és úgy tűnik, nyomást gyakoroltak rá, hogy cáfolja a korábbi szexuális zaklatással kapcsolatos vádját – fogalmazott. –  A dolgok jelenlegi állása mellett nagyon aggódom a kockázatok miatt is, amelyekkel minden játékosunk és munkatársunk szembesülhet, ha 2022-ben Kínában rendeznénk versenyeket.”

Még kérdéses a teniszező biztonsága

Ahogy arról korábban az Elle is beszámolt, november elején a kínai teniszcsillag szexuális erőszakkal vádolta meg közösségi oldalán a diktatúra egy korábbi miniszterelnök-helyettesét, ám posztját rövid időn belül eltávolították, majd gyakorlatilag leradírozták a sportolót az internetes felületekről. A vádak nyilvánosságra hozatala után nem sokkal Peng teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, az emberek pedig világszerte aggódni kezdtek, hogy hol lehet és jól van-e. Több játékostársa a #WhereIsPengShuai hashtaggel fejezte ki aggodalmát a hirtelen eltűnt teniszezőért.

Világszerte több nagy sportszervezet is nyomást gyakorolt Kínára azért, hogy minél hamarabb adják biztos jelét annak, hogy a teniszezőnő jól van. November 21-én aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményéből kiderült, elnökük, Thomas Bach fél órás videóhívást bonyolított le Penggel, az erről készült felvételeket azonban nem tették elérhetővé.

Így az Európai Unió kedden közölte, szeretnék, ha Kína ellenőrizhető bizonyítékot hozna nyilvánosságra arról, hogy Peng biztonságban van, valamint alapos és átlátható vizsgálatot folytatnának le a szexuális zaklatással kapcsolatos vádak miatt.  

A WTA nyilatkozatában Simon kifejtette, továbbra is „komoly kétségei vannak afelől, hogy a teniszező szabad, biztonságban van és nincs kitéve cenzúrának, kényszernek vagy megfélemlítésnek.” Hozzátette: Peng Shuai bebizonyította, mennyire fontos, hogy beszéljük az olyan kényes témákról is, mint a szexuális zaklatás, különösen, ha befolyásos emberekről van szó. „Tudta, milyen veszélyekkel kell szembenéznie, mégis a nyilvánosság elé állt. Csodálom az erejét és a bátorságát.”

Forrás: CNN