Quantcast

Méretes sportbotrányba fordul át a megerőszakolt teniszező ügye

Méretes sportbotrányba fordul át a megerőszakolt teniszező ügye
© Fred Lee/Getty Images

A legnagyobb teniszeseményeket szervező WTA vezetője kész kihagyni Kínát a nemzetközi versenynaptárból Peng Shuai miatt.

Mint az Elle is többször megírta, szexbotrány tört ki a diktatórikus Kínában közismert szereplőkkel. Az ország első számú teniszcsillaga, Peng Shuai ugyanis a közösségi médiában szexuális zaklatással vádolta meg a diktatúra egy korábbi miniszterelnök-helyettesét. Konkrétan azzal, hogy megerőszakolta őt.

Posztját fél órán belül törölte a cenzúra, amely ezután elkezdte szó szerint leradírozni nem Peng Shuai-t és a sztorit az országban elérhető netes oldalakról. Ahelyett, hogy a vádat nyilvánosan kivizsgálták volna, letiltották a fiókjait a közösségi médiában (például a Kínában legnépszerűbb, állami irányítású Weibón), de ennél sokkal szélesebb körű nyomeltakarításba kezdtek.

Kínában hiába keres rá valaki a teniszező nevére, nem dobnak fel semmit az országban működő keresőprogramok, még az olyan szavakra sem, amelyek áthallásosan az ügyére utalhatnak. Olyan alapos (eleinte túlzó) munkát végeztek a cenzorok, hogy állítólag eleinte a tenisz szóra sem lehetett rákeresni. Ennyire útját akarják állni, hogy a neten terjedjen az erőszak története.

Eközben helyi beszámolók szerint az ország erről az ügyről beszél, Peng Shuai pedig egyszerűen eltűnt. A posztja óta nem lehet tudni, hogy hol van, mit csinál, jól van-e egyáltalán.

Itt lépett színre a nemzetközi teniszszövetség, a WTA, amelynek elnöke - a globális sportszövetségek vezetőire egyébként nem jellemző módon - nekiment Kínának, és kvázi megfenyegette a nekik is (mint minden más nagy sportágnak) sok pénzt hozó ország vezetését - írja a Reuters.

"Határozottan hajlandóak vagyunk visszavonni az üzletünket Kínából, és állunk elébe az ezzel járó bonyodalmaknak" - mondta Steve Simon a CNN-nek adott interjúban.

Konkrétan kijelentette, hogy visszavonják Kínából a nemzetközi teniszversenyeket, ha nem rendeződik a sportoló helyzete. 2019-ben kilenc WTA-tornát rendeztek az országban.

Steve Simont, a nemzetközi teniszvilágot és Peng Shuai rajongóit sem nyugtatta meg, hogy a héten a kínai állami média közzétett egy állítólagos emailt, amelyet szerintük a sportoló írt, és amely szerint jól van. Sőt, mintha olaj lett volna a tűzre ez az állítólagos levél.

Mielőtt előállt a történtekkel, Peng Shuai kiemelt figyelmet kapott az állami médiában, hiszen gyakorlatilag az ország első számú teniszcsillaga.

A szexuális erőszakkal megvádolt, 75 éves Zhang Gaoli 2018-ig miniszterelnök-helyettes volt, a BBC szerint jelenleg is a Kínát vasmarokkal irányító államfő fontos szövetségese.