Quantcast

Iskolai versenyek

A transznemű sportolók ellen irányuló törvényt is megszavazták Texasban

A transznemű sportolók ellen irányuló törvényt is megszavazták Texasban
© Vasil Dimitrov/Getty Images

A törvényjavaslat arra kényszerítené a transznemű diákokat, hogy a biológiai nemüknek megfelelő csapatokban álljanak rajthoz az iskolai versenyeken.

Nem sokkal a világszerte óriási felháborodást kiváltó abortusztörvény után Texas államban újabb megosztó témával kapcsolatos törvényjavaslatot szavazott meg a képviselőház. Több mint tízórás vitát követően a képviselők elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely kimondja: az állami iskolák transznemű sportolóit kötelezni kell arra, hogy a biológiai (vagyis születéskor rögzített) nemük szerinti csapatokban versenyezzenek.

Az indítványt Valoree Swanson képviselő nyújtotta be, azzal az indoklással, hogy a transznemű nők tisztességtelen versenyelőnyben lennének a nőnek született játékosokkal szemben. Swanson és támogatói hangsúlyozták, a törvényjavaslatot a ciszgender sportolókkal (vagyis azokkal, akik nemi identitása megegyezik a biológiai nemükkel) szembeni diszkrimináció inspirálta, és elsősorban a női sportolók tiszta versenyhez való jogát szeretnék megvédeni.

Sérti a transz gyerekek és szüleik jogait

A polgári jogok védelmére szakosodott egyesületek szerint azonban a megszavazott törvény a transznemű sportolókkal szemben erősen diszkriminatív. Főleg, hogy a törvényjavaslat a transz fiúk számára lehetővé teszi, hogy az iskola férfi csapatában játsszanak, abban az esetben, ha mást nem tudnak beállítani a játékosok közé.

„Egy olyan törvény megalkotása, amely megfosztja a transz gyerekeket az iskolai tevékenységekben való részvétel jogától, nemcsak helytelen, de egyúttal törvénybe foglalja a gyermekek egy sérülékeny kisebbségi csoportjának diszkriminációját is” – mondta Susan Broyles Sookman az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) nevében a CBS hírportálnak. „Ez a törvényjavaslat egyértelműen része annak a szisztematikus kísérletnek, amely a transz gyerekek és szüleik jogainak csorbítására irányul.”

A szervezet honlapján közzétett közlemény szerint az új törvényjavaslat a félretájékoztatásban gyökerezik, alkotmányellenes, és mindenekelőtt káros a transznemű texasi állampolgárokra nézve. „Amennyiben a törvény hatályba lép, az még inkább kirekeszti a transznemű embereket a közéletből egy olyan időszakban, amikor éppen az őket érő diszkrimináció ellen kellene jogi eszközökkel fellépni” – olvasható a weboldalukon.

Forrás: Elle