Quantcast

Jogok

A tálibok megtiltják, hogy az afgán nők használhassák a fürdőházakat

A tálibok megtiltják, hogy az afgán nők használhassák a fürdőházakat
© Anadolu Agency

A nyilvános hammamok bezárásáról szóló döntés – a legtöbb ember egyetlen esélye a meleg vizes tisztálkodásra – az ország egyre súlyosbodó válsága miatt tiltakozásokat váltott ki.

A nők, akik rendszeresen használják a fürdőházakat az iszlám által előírt rituális tisztálkodásra és megtisztulásra, azt mondták, hogy ez egy újabb példája annak, hogy a tálibok szigorítják a hatalmukat és megsértik alapvető jogaikat. Attól tartanak, hogy a tilalmat az ország más részeire is kiterjed majd.

A tálibok augusztusi hatalomátvétele humanitárius válságba sodorta Afganisztánt. Emberek milliói éheznek, és a legtöbbjüknek nincs pénze tűzifára vagy szénre a fűtéshez. A háztartások többsége nem jut közvetlenül vízhez, ehelyett a nyilvános szivattyúk vagy a vízszállító teherautók szolgálatára szorul. Az ENSZ előrejelzése szerint az év közepére az afgánok 97%-a a szegénységi küszöb alá kerülhet. 

Az észak-nyugati Herat városában, ahol a városrészeknek csak 39%-a rendelkezik megfelelő víz- és csatornarendszerrel, a nők arról számoltak be, hogy néhány fürdőház már be is zárt.

Alapvető tisztálkodástól esnek el a nők

Winuss Azizi, a Visions for Children in Afghanistan nonprofit szervezet munkatársa szerint Herat és Mazar-i-Sharif legtöbb háztartásában nincs meg a kapacitás vagy a felszerelés ahhoz, hogy nagy mennyiségű vizet melegítsenek, ezért az emberek télen a hammamokra támaszkodnak. Az iszlám ugyanis megköveteli a vallási tisztálkodást a menstruáció, a szülés és a szexuális együttlét után, ami miatt sokan látogatják a fürdőházakat.

A tálibok 1996-2001-es uralma alatt a nők nem használhatták a nyilvános hammamokat. Sok ősi fürdőházat éveken át elhanyagoltak, és csak a 2001-es amerikai invázió után épültek újjá. Heather Barr, a Human Rights Watch nőjogokért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy felháborítja az a kegyetlenség, hogy minden ok nélkül megtagadják a nőktől a hideg elleni egyetlen enyhülést.

Ezen a héten a tálibok azt is elrendelték, hogy boltok tulajdonosai távolítsák el a próbababák fejét, iszlámellenesnek nyilvánítva azokat.

Forrás: The Guardian