Quantcast

Doku

Íme, az idei Verzió díjnyertes filmjei – még nem késő elcsípni őket!

Íme, az idei Verzió díjnyertes filmjei – még nem késő elcsípni őket!
© Verzió Filmfesztivál

A Z generációs budapesti lányok életét bemutató Dívákat és a transzneműségét felvállaló kamaszról szóló Tobi színeit is díjazták az idei Verzión. A fesztiválnak azonban még nincs vége – online továbbra is megtekinthetőek a fontos emberi jogi témákat taglaló dokumentumfilmek.

Egy év kihagyás után idén újra visszatértek a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál filmjei a mozikba, mintegy 64 alkotást vetítettek le az elmúlt héten a nézőknek. A zsűritagok és a szervezők idén is díjazták a legjobb felvételeket, összesen hét alkotás távozhatott elismeréssel.

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri az Arica című alkotásnak adta a díjat.

A film a chilei Aricában játszódik, ahova egy svéd vállalat éveken keresztül szállított veszélyes hulladékot - most azonban egy mérföldkőnek számító perben kell szembenéznie a következményekkel. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Fivérek című film alkotóinak.

Kreatív megközelítés

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező. A zsűri legfőbb szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Anna Artemyeva filmje az Ugorj be hozzánk, mama című alkotás lett.

A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film egy kortárs témát dolgoz fel, amely képes intimitást ábrázolni a mostani világunkban, ahol a technológia lehetőségei ellenére egyre magányosabbnak érezzük magunkat.

Először kapott díjat a legjobb magyar film

A fesztivál történetében idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Libor Anita a Főváros képviseletében, Viktoria Lescsenko a Docudays UA fesztiváligazgatója és Nebojša Slijepčević horvát rendező voltak. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Tobi színei című filmnek ítélték. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Éva igyekszik a legjobb anyja lenni, Tobi pedig rájönni, ki is ő valójában. A zsűri még két magyar filmet nevezett meg különdíjasként.

Az egyik Chilton Flóra Még emlékszem című filmje, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. A második különdíjat a Mesék a zárkából című film kapta. Visky Ábel alkotásában fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című alkotása nyerte, amely a fesztivál nyitófilmjeként igen nagy népszerűségnek örvendett. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követ a kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak az érettségi és a felnőttlét felé.

A győztes alkotások

Legjobb emberi jogi film: Arica (Rendezte: Lars Edman, William Johansson Kalén)

Legjobb diákfilm: Ugorj be hozzánk, mama (Rendezte: Anna Artemyeva)

Legjobb magyar film: Tobi színei (Rendezte: Bakony Alexa)

Közönségdíj: Dívák (Rendezte: Kőrösi Máté)

Nemzetközi verseny különdíj: Fivérek (Rendezte: Francesco Montagner)

Magyar verseny különdíjasok: Még emlékszem (Rendeztek: Chilton Flóra) és Mesék a zárkából (Rendezte: Visky Ábel)

Jó hír, hogy a díjnyertes alkotások, valamint a Verzió idei teljes felhozatala ezen a héten online is kikölcsönözhetőek, így november 21-ig van lehetőségünk pótolni az esetleges lemaradást a Verzió online platformján.  

A magyar, diák- és elsőfilmes szekció filmjei ingyenesek, míg a többi filmet egyenként vagy tematikus bérletek formájában is ki lehet kölcsönözni – a Verzió x Elle bérlet filmjeiről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Nyitóképünkön a Dívák című film jelenete látható.