Minden évnek megvannak a maga diéta-divatjai, ám akadnak olyan evéstrendek, amelyek sosem múlnak el. Orvos, dietetikus és jóbarát egyaránt megmondhatja, hogy minél több zöldséget eszünk – különösen így tavasz indulásakor – annál jobban leszünk! Aki pedig húsimádó, szintén örülni fog receptjeinknek – elő hát a vágódeszkával!
Minden évnek megvannak a maga diéta-divatjai, ám akadnak olyan evéstrendek, amelyek sosem múlnak el. Orvos, dietetikus és jóbarát egyaránt megmondhatja, hogy minél több zöldséget eszünk – különösen így tavasz indulásakor – annál jobban leszünk! Aki pedig húsimádó, szintén örülni fog receptjeinknek – elő hát a vágódeszkával!
Zöldborsós articsókakosár
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg zöldborsó
3 póréhagyma
2 fej articsóka
2 tojás
4 bazsalikomlevél
1 kanál reszelt parmezán
1 citrom leve
2 kanál extraszűz olívaolaj
Vágjuk le a póréhagymák zöld szárát és a gyökerét, és főzzük őket egészben 5 percig. Szűrjük le, szedjük le a külső leveleit. Ezeket tartsuk meg, a belső részét pedig arpítsuk fel. Tisztítsuk meg az erticsókát: szedjük le a kemény leveleit, a többit vágjuk fel vékonyra. Áztassuk be 20 percre citrommal savanyított hideg vízbe. Olívaolajon pirítsuk meg a póréhagymát, a zöldborsót és az articsókát, majd lassú tűzön főzzük még 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy merőkanálnyi langyos vizet, és folytassuk a főzést, amíg a víz elpárolog. Végül ízesítsük felaprított bazsalikommal. Egy tálkában verjük föl a tojást egy csipetnyi sóval és a parmezánnal. Béleljünk ki 4 sütőformát a félrerakott póréhagyma-levéllel, oszlassuk el rajta a zöldséget és a tojásos keveréket. Toljuk 180 fokos sütőbe 20 percre. Ízletesebbé tehetjük a fogást, ha pirítunk 5 dkg kockákra vágott füstölt szalonnát, és aztán tesszük bele a zöldséget.
Húsgombócok csípős mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg darált borjúhús
25 dkg darát sertéshús
15 dkg ánizskaporral ízesített kolbász
5 dkg kenyér tejben áztatva
1 tojás 5 dkg reszelt parmezán
½ citrom lereszelt héja
1 szál petrezselyem
20 dkg paradicsompüré
1 kiskanál sűrített paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
2 lereszelt csípős paprika
2 kanál extraszűz olívaolaj
Öntsük össze egy tálba a kétféle húst, a tojást, a citromhéjat, a beáztatott kenyeret, a felaprított petrezselymet, a parmezánt. Sózzuk meg, és gyúrjuk jól össze. Formáljunk nagyobb cseresznye nagyságú gombócokat, és tegyük félre hideg helyre. Dinszteljük meg a fokhagymát egy kis olajon a csípős paprikával. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a pürét és fél pohár langyos vizet. Főzzük 10 percig. Tegyük bele a húsgombócokat, sózzuk meg. Fedjük le, és főzzük tovább még 20 percig, időnként megkeverve. (Jó tanács: a darált hús nagyon hamar tönkremegy, mert ideális környezetet jelent a baktériumok számára. Ezért vásárlás után 1-2 napon belül használjuk föl.) Még több ízletes receptért lapozzuk fel az Elle magazin márciusi lapszámát!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!