Quantcast

Sci-fi beauty

Fantasztikus tudomány a szépségért

Fantasztikus tudomány a szépségért

Sorozatunkban azokról a tudományos felfedezésekről számolunk be, amelyek alapjaiban rengethetik meg a közeljövő esztétikai beavatkozásait. Elsőként egy új felfedezésről számolunk be, mely lehetővé teszi, hogy a felnőtt bőr úgy regenerálódjon, mint az újszülötteké.

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, a szépségipar rajta tartja az ujját a tudomány verőerén – gyakran  gyógyszeripari, géndiagnosztikai, biológiai sőt vegyipari kutatások alapoznak meg szépségipari innovációkat. Az LEF-1 az egyik jelentős fantasztikus tudományos felfedezés.

LEF-1, a fiatalság kapcsolója

A Washingtoni Állami Egyetem kutatóinak egy olyan genetikai tényezőt sikerült azonosítaniuk, amely molekuláris kapcsolóként működik az újszülött egerek bőrében, amely az élet első hetében fejlődő szőrtüszők kialakulását szabályozza. A kapcsoló a bőr végleges kialakulása után többnyire kikapcsol, és a felnőtt szövetekben is inaktív marad. Amikor a felnőtt egerek speciális sejtjeiben aktiválták, bőrük képes volt hegesedés nélkül regenerálni a sebeket. Az újjáalakult bőr képes volt libabőrösödni és még a szőr is visszanőtt rajta – a felnőtt emberi hegek esetében ezek a képességek elvesznek.

„Képesek voltunk a fiatal, újszülöttkori bőr veleszületett regenerációs képességét átvinni az idős bőrre” – nyilatkozta Ryan Driskell, a WSU Molekuláris Biotudományok Iskolájának adjunktusa. „Elvileg megmutattuk, hogy ez a fajta regeneráció lehetséges”. Az emlősök regenerációs képességei jóval gyengébbek más élőlényekhez, például a szalamandrákhoz képest, amelyek egész végtagokat képesek visszanöveszteni. A WSU tanulmánya azt sugallja, hogy az emberi regeneráció titkát saját korai fejlődésünk tanulmányozásával találhatjuk meg, mivel életünk során egyszer, a növekedésünk folyamán valóban új szöveteket hozunk létre.

A kutatók egy új technikát, az úgynevezett egysejtes RNS-szekventálást használtak a fejlődő és a felnőtt bőr génjeinek és sejtjeinek összehasonlítására. A fejlődő bőrben találtak egy transzkripciós faktort, olyan fehérjét, amely a DNS-hez kötődik, és befolyásolni tudja, hogy a gének be- vagy kikapcsolódjanak. A kutatók által azonosított LEF1 nevű faktor a papilláris fibroblasztokhoz, a papilláris dermisz fejlődő sejtjeihez kapcsolódik – ez a bőrnek közvetlenül a felszín alatt található rétege, amely a bőr feszességét és fiatalos megjelenését adja. Amikor a WSU kutatói aktiválták a LEF1 faktort a felnőtt egerek bőrében, az nagymértékben fokozta a bőr regeneráló képességét, mely visszanyerte fiatalkori tulajdonságait.

Ryan Driskellnek az adta az ötletet, hogy az emlősök korai életszakaszában vizsgálja meg a bőrregeneráló képességet, hogy a méhen belüli sürgősségi életmentő műtétek  végzése kapcsán megfigyelték, hogy az érintett csecsemőkön nem voltak láthatók hegek a megszületésüket követően.  

Még sok kutatást kell elvégezni, mielőtt ezt a legújabb, egereken végzett felfedezést az emberi bőrre is alkalmazni lehet, de ez a felfedezés mindenképp nagy előrelépést jelent. 

A következő rész témája a sejtszinten visszaforgatott idő lesz.