Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kutatás

Dühösebbek az emberek, mint valaha! Itt van rá a tudományos magyarázat

2024. május 24.

3 perc olvasás

ELLE

tudomány magyarázat dühös dühös emberek
Dühösebbek az emberek, mint valaha! Itt van rá a tudományos magyarázat
© Shutterstock

Tele van a világ dühös emberekkel. 


Sokan érezzük, hogy megváltozott a világ a járványhelyzet óta. Tapasztalhatjuk, hogy a dühös emberek mindenhol jelen vannak, de akár saját magunkban is felfedezhetjük, hogy már nem kezeljük olyan jól a feszültséget, mint korábban. Erre azonban tudományos magyarázat is van.

Nem a legstabilabb évtized

2024-et írunk, de az elmúlt 4 év már rengeteg meglepetést tartogatott, és nem a jó értelemben. A koronavírus-járvánnyal kezdődött minden, ám a világban zajló háborús helyzetek sem segítenek azon, hogy vidámabbak legyenek a mindennapok. Ezeket a negatív dolgokat még azokban az országokban is megérzik az emberek, ahol béke van, hiszen az interneten és a tévében ma már minden mennyiségben megkapjuk a friss híreket.  Sokak megélhetését pedig az infláció nehezíti meg. 

Az Institute of Customer Service legújabb kutatásából érdekes dolgok derültek ki. Az eredmények alapján az Egyesült Királyságban az ügyfélszolgálati dolgozók 60%-a tapasztalt ellenségeskedést az elmúlt évben. Az alkalmazottak több mint fele azt mondta, hogy a hívók egyre agresszívebbek lettek. A felmérés szerint a legtöbb embert a készlethiány és a munkaerőhiány dühítette fel, amikor telefonbeszélgetést folytattak ügyfélszolgálati munkatársakkal.

Miért érezzük magunkat dühösnek?

A friss kutatási eredményeket követően a Mind mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezet kifejtette, hogy a düh az emberek reakciója a mindennapi életben, a múltban vagy a körülöttük lévő világban szerzett nehéz tapasztalatokra. Azonban ez a kellemetlen érzés akkor is előtörhet, amikor mások rosszul vagy igazságtalanul bántak velünk. Szintén megjelenik a düh az életünkben akkor is, amikor más érzelmekkel akarunk megbirkózni, így akár társulhat a szégyen, a tehetetlenség vagy a félelem érzésével is. Ezt megértve a düh és a harag több mint indokolt a világban jelenleg zajló nehézségek ellen, de hogyan tudjuk kihasználni?

A düh akár pozitív változást is hozhat az életünkbe

A Greater Good tudományos magazin szerint a kutatások túlnyomórészt azt mutatják, hogy a düh érzése növeli az optimizmust, a kreativitást és a hatékony teljesítményt. Emellett pedig a düh kifejezése sikeresebb tárgyalásokhoz vezethet, akár az életben, akár a munkahelyen. Ennek értelmében nem arról van szó, hogy a cél az, hogy sose legyünk dühösek, inkább a titok abban van, hogy megtanuljuk kontrollálni, sőt, potenciálisan a jóra használjuk fel. 

Ezekkel a lépésekkel könnyebb lehet megnyugodni

  • El kell fogadni a düh és a harag jelenlétét. Szakértők szerint segíthet, ha nem próbáljuk megérteni vagy megmagyarázni, egész egyszerűen elfogadjuk azt, amit érzünk.
  • Néha egy kényelmetlen szituációnál az is segíthet, ha kivonjuk magunkat, és inkább sétálunk egyet a szabadban, mielőtt olyat mondunk, amit később megbánunk.
  • Egy kódszó használata szintén hasznos lehet, amit másokkal is megoszthatunk, ezzel jelezve, hogy egy kis időre van szükségünk, amíg lehiggadunk, ha dühösek vagyunk.
  • A légzésre koncentrálni szintén elengedhetetlen. Az orron befelé, a szájon pedig kifelé lélegezni segíthet, de néhányan azt is hasznosnak találják, ha számolnak közben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves