Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Királyi frizura

Erzsébet királynő ezért ragaszkodott 70 éven át védjegyévé vált frizurájához

2022. szeptember 21.

3 perc olvasás

ELLE

erzsébet királynő frizura haj II. Erzsébet hajstílus Erzsébet királynő stílus
Erzsébet királynő ezért ragaszkodott 70 éven át védjegyévé vált frizurájához
© CENTRAL PRESS PHOTOS / AFP

Jellegzetes frizurájával különleges dolgot szeretett volna üzenni Erzsébet királynő.


Akárcsak a háromsoros gyöngy nyaklánca, vidám szivárványszínekben pompázó ruhatára vagy kedvenc Launer London kézitáskái, úgy tökéletes csigákba rendezett rövid fürtjei is Erzsébet királynő védjegyévé váltak.

Több mint 70 évig tartó uralkodása alatt II. Erzsébet végig ragaszkodott jól ismert frizurájához, ami nemcsak a róla készült fotókon, de a képmását ábrázoló bankjegyeken, bélyegeken és egyéb királyi emléktárgyakon is gyakran visszaköszön. De vajon miért nem láthatta őt a közönség szinte soha más hajstílussal?

Hiszen még a koronavírus-járvány során, amikor mindenki, még a királyi család tagjai is bezárkóztak otthonaikba és kerülték a felesleges kontaktusokat, II. Erzsébet frizurája akkor is mindig makulátlanul volt elkészítve, éppen úgy, ahogyan azt ő szerette.

Ezt üzente frizurájával Erzsébet királynő

Az ikonikussá vált göndörített frizurát Erzsébet királynő személyes fodrásza, Ian Carmichael készítette el az uralkodónak. Ehhez a tincseket egyforma hosszúra vágta, majd kis hajcsavarókra csavarva szárította meg, ezeknek köszönhetően alakultak ki a mérnöki pontosságú csigás fürtök.

Fotó: PATRICK RIVIERE / AFP

A Hollywood fénykorát idéző frizurát egészen 25 éves korától kezdve viselte Erzsébet, miután hivatalosan is megörökölte a trónt édesapjától. A hajviselete pedig nagyban meghatározta a róla a közvéleményben kialakított képet.

Egyrészt a változatlan frizura a stabilitást, az állandóságot és a megbízhatóságot szimbolizálta. Mindeközben mégsem volt annyira merev és sisakszerű, mint annak idején Margaret Thatcher stílusa. A királynőnek ugyanis nem volt szüksége arra, hogy a hajával demonstrálja a hatalmát.

Sőt, a kifejezetten lágy és elegáns hullámok még inkább kihangsúlyozták a nőiességét a férfiak uralta politikai környezetben.

Méltósággal viselte az idő múlását

Ben Cooke londoni vezető fodrász, aki maga is gyakran dolgozik együtt a királyi család tagjaival, azt is felvázolta, hogy az idők során azért enyhe változásokat ki lehetett szúrni Erzsébet királynő frizurájában.

„Az 1960-as, 80-as években még egy kicsit nagyobb volt a frizurája formája, és az idő előrehaladtával fokozatosan csökkent a mérete.”

Emellett a legnagyobb változást a szín átalakulása jelentette, ahogy II. Erzsébet csokoládébarna tincsei előbb palaszürkére, majd tiszta fehérre váltottak.

Egyesek úgy vélik, az, hogy a királynő sosem rejtegette ősz haját, is egyfajta kifejezése annak, hogy távol tartja magát a trendektől – ahogy mindig is tette életében.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves