Quantcast

mélytisztítás

A pórusvákuumozás az új őrület a TikTokon

A pórusvákuumozás az új őrület a TikTokon

A TikTok beauty influencerek megőrülnek a pórusvákuumozásért. Mi áll a szépségtrend mögött és mennyire hatékony valójában?

A szépség influencerek tömegével töltik fel a közösségi médiaplatformra az olyan videókat, amelyekben egy vákuumos eszközzel tisztítják az eltömődött pórusokat. De mennyire hatékony a TikTok-trend a tiszta pórusokért valójában? Közelebbről is megnéztük a tiszta bőr szépségtrendet.

Pore vacuuming, avagy pórus porszívózás

A TikTok-on hódító szépségkezelés eredetileg Koreából származik: a pórusvákuumozás során egy kis vákuumos eszközt alkalmaznak, amely kiszívja a pórusokban összegyűlt olajat, elhalt hámsejteket és egyéb szennyeződéseket. A Pore Vacuum készülékek általában három lépésben működnek: hő vagy gőz alkalmazásával megnyitják a pórusokat, a vibrációs funkciók ezután fellazítják a pórusokban lévő szennyeződéseket, és a bőr felszínére hozzák azokat. Végül a szennyeződéseket egy szívószerkezet távolítja el. A hívei azt állítják, hogy a módszer megszabadít a mitesszerektől, és javítja a bőrük kinézetét, de az igazság az, hogy ha az eszközök ártalmatlanok a bőrre, akkor az otthoni használatra szánt vákuum nem lesz elég erős ahhoz, hogy valóban alaposan megtisztítsa az eltömődött pórusokat. 

"A pórusvákuumozás önmagában csak a bőrben már fellazult mitesszereken segít" - mondja Dana Rice, a Utah Egészségügyi Egyetem Bőrgyógyászati Kozmetikai Központjának mesterkozmetikusa. "Nem számíthatunk arra, hogy a 10 dollárért kapható otthoni használatra szánt kütyükkel ugyanolyan eredményt érhetünk el, mintha felkeresnénk egy tapasztalt kozmetikust vagy esztétikai szakembert."

Vigyázat, akár meg is árthat!

A gyenge eredmény csak az egyik kockázata annak, ha saját magunk próbáljuk "kiporszívózni" a pórusainkat. Ha túl erős szívást alkalmazunk a bőrön, akkor véraláfutások vagy a telangiectasiának nevezett állapot alakulhat ki, azaz a hajszálarek megrepednek, és ezeket csak lézeres kezelésekkel lehet eltüntetni. Professzionális környezetben a vákuumos arctisztítás szintjét a páciens bőrének megfelelően be lehet állítani. A nagyon vékony bőrű, rosaceás vagy érzékeny bőrű betegeknél is elvégezhető elvileg ez a kezelés, de alacsonyabb intenzitást kell alkalmazni, a bőrirritáció vagy károsodás megelőzésére.

Természetesen vannak olyan módszerek is a pórusok tisztítására, amelyek nem járnak azzal, hogy az arcot úgy kezeljük, mint a szőnyeget. A legjobb eredményeket a szalicilsavat vagy retinoidokat tartalmazó készítmények nyújtják. A mitesszerek eltávolításának céljából legjobb, ha kozmetikushoz fordulunk. A gőz felpuhítja a bőrt, a szalicilsav és a glikolsav-tartalmú termékek használata hámlaszt, mélyen behatolnak a pórusokba, és segítik a mitesszerek eltávolítását. A Hydrafacial kezelés szintén hatékonyan megszabadítja az arcot a szennyeződésektől és az eltömődött pórusoktól, a kezelés után a bőr mélyen tiszta és ragyogó lesz.

A mitesszerek megelőzése is lehetséges: ugyanazok a termékek, amelyeket az eltávolításukhoz használnak, megelőzhetik a keletkezésüket is. Győződjünk meg arról is, hogy az általunk használt termékeken szerepel a nem komedogén felirat. Emellett az olajmentes alapozó/púder is segíthet tisztán tartani a pórusokat.