Quantcast

Cigi, cicák stb.

10 dolog, amit nem kellene tenned plasztikai beavatkozás után

10 dolog, amit nem kellene tenned plasztikai beavatkozás után
© Getty Images

Ha esztétikai műtétről esik szó, minden plasztikai sebész elmondja, hogy a jó eredmények nagyban függenek az előkészítéstől és a beavatkozást követő lépésektől, amelyek nagyrészt a páciens kezében vannak. 

Mivel a beavatkozás előkészítésében és az utóápolásban saját magunk is  részt veszünk, a legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy követjük az orvos utasításait a műtét előtt és után. Ahogy a plasztikai sebészek fogalmaznak: az eredményeket a páciens nem tudja felgyorsítani, de jelentősen lelassíthatja őket. Íme néhány gyakori tévedés, amely a szakértők szerint a gyógyulás útjában áll:

Próbáljuk felgyorsítani a dolgokat

Nem szabad elfelejteni, hogy jóból is megárt a sok: gyakran előfordul, hogy a betegek helyesen cselekszenek, de túlzásba esnek. A kötések túl szorosra húzása, a túlzott melegítés és az erőteljes masszázs mind-mind késlelteti a gyógyulást, és potenciálisan még a végeredményt is befolyásolhatja. Bármit is teszünk, mértékkel tegyük!

Túl sokat nézünk a tükörbe

Nem érdemes elemeznünk magunkat a tükörben a teljes gyógyulás előtt. A duzzanat el fog múlni, a véraláfutások felszívódnak, a hegek kivilágosodnak... a dolgok változni fognak!

TÚLZÁSBA VITT EDZÉS

Gyakori tévhit, hogy a túlzott aktivitás segít a gyors felépülésben. Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk a tökéletesen gyógyulás érdekében a műtéti terület regenerálására tudja minden erejét fordítani, szigorúan be kell tartanunk az aktivitási korlátokat. 

Jóslatokba bocsátkozás

Ne próbáljuk megjósolni, hogy mennyi idő alatt alakul ki a műtét végeredménye. Ez csak szorongást kelt. 

Alvás a háziállatokkal

Lehet, hogy antiszociálisnak hangzik, de a szakértők szerint okos dolog kihagyni bizonyos tevékenységeket a szőrös barátainkkal a műtét után. A háziállatokkal egy ágyban való alvás a beavatkozás után növelheti a fertőzés kockázatát.

...és az összebújás is

Ne hagyjuk, hogy a háziállataink a párnánkon sétáljanak vagy aludjanak, valamint hogy megnyalják az arcunkat a műtét után. A szakirodalom jelentős számú fertőzést jegyzett fel a kis kedvencek szeretetrohama következtében. 

Dohányzás

A dohányzás negatív hatással van a sebgyógyulásra, és emiatt sok plasztikai sebész nem hajlandó olyan pácienseken elvégezni a szépészeti beavatkozásokat, akik dohányoznak. És ez a passzív dohányzásra is vonatkozik. 

A közösségi média követése

Meglepő módon ez a tilalom nem a szűrőket sújtja, hanem az Instagramon közzétett, tényleges esztétikai célú tartalmakat. A műtét utáni "instrukciókat" ne mások közösségi média feedjeiből gyűjtsük be. Csak az a plasztikai sebész, aki az operációt elvégezte, ismerheti a konkrét esetet, és adhat megfelelő utasításokat.

Napozás

A megfelelő SPF-védelem és a naptól való távolmaradás minimalizálja a fénykárosodást és megőrzi a megfiatalított megjelenést.

Jegelés

Ne jegeljük a melleket mellnagyobbító műtét után! A szakemberek szerint a jég okozta bőrsérülések gyakoriak, amelyekből akár hónapokig is tarthat a felépülés és az is előfordulhat, hogy a nyomok eltüntetéséhez lézeres kezelésre, hegterápiára van szükség.