Quantcast

Trauma

A nők agyán is nyomot hagy a szexuális bántalmazás

A nők agyán is nyomot hagy a szexuális bántalmazás
© blanscape/Getty Images

A szexuálisan bántalmazott nőknél magasabb a kockázata az olyan típusú agykárosodásnak, ami összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással – derült ki egy új tanulmányból.

„A népességi adatok alapján a legtöbb nő korai serdülőként vagy ifjú felnőttként szenved el szexuális bántalmazást, ezeknek a tapasztalatoknak a nyomati pedig később, az életben láthatjuk” – mondta Rebecca Thurston, a Pittsburghi Egyetem professzora, a Women’s Biobehavioral Health Laboratory igazgatója. Ő volt a szerzője annak a most megjelent tanulmánynak, amely kimutatta: a szexuálisan bántalmazott nőknél magasabb a kockázata az olyan típusú agykárosodás kialakulásának, amely összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással, a demenciával és a stroke-kal.

Nem csak lelki sebeket okoz

A szexuális bántalmazás testre és lélekre gyakorolt hosszú távú hatásairól már több tanulmány készült, ezek sorát bővítik a mostani eredmények is. „Ne szabad hagyni, hogy a nők elleni szexuális erőszak témája kikerüljön a társadalom figyelmének középpontjából, mert továbbra is a női egészség egyik legfontosabb problémáját jelenti” – figyelmeztetett az új tanulmány eredményeit ismertető beszédében Rebecca Thurston.

A korábbi kutatások nyomán tudvalevő, hogy a szexuális trauma elszenvedése összefüggést mutat a magasabb trigliceridszinttel és a megemelkedett vérnyomással a középkorú nőknél. Egy 2018-as tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akiket szexuálisan bántalmaztak, háromszor gyakrabban fordul elő depresszió, valamint kétszer hajlamosabbak a szorongásra és az álmatlanságra.

Dr. Thurston épp ezért kiemelte, az orvosoknak célszerű lenne megkérdezni a pácienseiket a korábbi szexuális traumáikról, és ezek függvényében kiemelt figyelemmel kísérni a nők szív- és érrendszeri problémák megjelenését.

Kimutatható a változás az agyban

Az új tanulmányban 145 középkorú nő agyának MRI-felvételeit vizsgálták meg a kutatók, akiknek korábban nem volt kardiovaszkuláris betegségük, demenciájuk és nem estek át stroke-on. A résztvevők 68%-a élt át élete során traumát, a 23%-uknál ez szexuális jellegű volt.

„Az agyi képalkotás segítségével láthatóvá vált, hogy a szexuális erőszakot átélt nőknél nagyobb fehérállományi hiperintenzitás alakult ki az agyban, ami a kis erek betegségének mutatójaként összefüggésbe hozható a stroke-kal, a demenciával és a kognitív hanyatlással” – ismertette a tanulmány szerzője, aki azt is hozzátette, ezek kialakulását és növekedését nem magyarázták szubjektív tünetek. „Olyan, mintha a testünknek lenne egy emlékezete, ami nem feltétlenül csak pszichológiai tüneteket keresztül nyilvánul meg. A szexuális bántalmazás nyomot hagy az agyunkban és a testünkben.”

Forrás: CNN