Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Összeesküvés

Magyar nők a konteó világában

2021. június 20.

10 perc olvasás

Oroszi Babett
összeesküvés-elmélet konteó laposföld-hívők
Magyar nők a konteó világában

Kik és miért hisznek abban, hogy a Föld lapos, hogy az életünket egy háttérhatalom irányítja, és hogy valakik chipeket akarnak belénk ültetni, hogy átvegyék a hatalmat a tudatunk felett? Elmerülve az online konteó-csoportokban, nőkkel beszélgettünk arról, mi győzte meg őket a tudománynak ellentmondó elméletek igazságáról.


Gömbösök, gömbik. A laposföld-hívők például így hívják azokat, akik szerint a bolygónk gömbölyű, miközben szerintük inkább egy korongra hasonlít. Ők úgy vélik, gravitáció nem létezik, ehelyett egy bizonyos fajta mágneses erő húz minket lefelé. Ezeket a gondolatokat leginkább a Facebookon, egy vitacsoportban osztják meg egymással, ahol mindig nagy a nyüzsgés. Különböző bizonyító erejűnek vélt számítások, fotók, érvek pörögnek rajta, legutóbb például a Mars-szonda landolását tárgyalták ki. A posztot úgy vezetik be: „Mi bizonyítja, hogy ezek a felvételek a Marson készültek?”, a válasz pedig az, hogy „semmi”. De volt szó korábban a Challenger-katasztrófáról is, amelyben többen meghaltak, miután kigyulladt az űrsikló. Hogy ez hogyan történhetett meg, ha nincs is űrutazás, arra szintén hasonló az érv: „Honnan tudod, hogy meghaltak, ott voltál?”

A lapos Földben hívők legismertebb szószólója Sándor, aki készségesen körbetelefonál nekünk, amikor arra kérjük, segítsen találni valakit, aki hajlandó lenne nyilatkozni. „Nem lesz könnyű” – mondja, a csoporttagok ugyanis bizalmatlanok. Nem akarják, hogy kigúnyolják, lejárassák, nevetség tárgyává tegyék őket. Egyvalaki mégis jelentkezik. Stámusz Gabriella Németországban él, ambuláns nővérként jár a pácienseihez, mosdat, injekcióz, sebet kezel. Az országot azután hagyta el, hogy elege lett az itthoni küzdésből: a devizahitel és egy álbróker elvitte a házát, megtakarításait, és hiába próbált meg egy új szakmát kitanulni, nem sikerült az újrakezdés. De a kalandvágy is hajtotta, mindezek miatt pedig tíz évvel ezelőtt összeszedte a sátorfáját, és férjével együtt meg se állt Németországig. Gabriella először az Amazon helyi raktárában dolgozott, ezután került egy idősotthonba, onnan pedig kisebb-nagyobb kanyarokkal oda, ahol most van.

Gabriella találkozása a laposföld-elmélettel már-már tankönyvbe illő, ugyanígy kezdi szinte mindenki. A kapudrog mindig egy érdekesebbnek tűnő videó, poszt, ami valahol szembejön, és amire rákeresve az internet egy perc alatt végtelen mennyiségű anyaggal szolgál. Ezeken szakembernek tűnő, vagy annak gondolt emberek próbálják meggyőzni a hallgatóságot igazukról. Gabriella története a többiekével szemben annyiban mégis más, hogy ő nem azért guglizta le az elméletet, mert annyira nagyszerűnek tartotta, hanem pont azért, mert „el nem tudta képzelni, ki az a hülye, aki ebben hisz”. Ám ahogy egyre inkább belemászott a témába, annál inkább azt érezte, hogy hazaért. „Ezt nem lehet másképp mondani. Rád zuhan egy érzés, hogy végre, a helyére került minden. Én a lapos Földet annyira abszurdnak tartottam, hogy közelebbről látni akartam. Hónapokkal később úgy éreztem, itthon vagyok, ez az! Ezt kerestem tudatlanul is” – meséli, és azt mondja, ő kíváncsi természet, az a típus, aki állandóan gondolkodik és analizál, ezért olvasott ennyit a témában is. Hogy mi győzte meg, arra pedig rögtön hoz egy példát is: „Vegyük a repülőket. A Föld forgása az Egyenlítőnél 1600 km/óra. A repülők nem mennek ekkora sebességgel. Ha te arra akarsz menni, amerre forog a Föld, akkor nem előrébb fogsz jutni, hanem visszafelé” – magyarázza. Amikor azt feleljük erre, hogy az összes tudós mást mond, azt válaszolja, őket megvették, fizetett színészek egy globális kísérlet színpadán. „Hazudik, mindegyik.” De miért lenne érdeke bárkinek az, hogy elhitesse, hogy a Föld gömbölyű? Gabriella szerint ezzel tesztelik, hogy mi az, amit még az embereknek be lehet adni.

„A rendszernek az az érdeke, hogy birkákat neveljen, akik irányíthatóak. Úgy voltak vele, hogy ha az emberek ezt elhiszik, akkor bármit meg lehet csinálni velük. És sikerült. Senki nem támadta meg, senki nem ment ellene. Ennyi az egész” – vélekedik.

Ezen a ponton pedig el is érkezünk minden konteós Szent Gráljáig, a háttérhatalomig, ami mindenkinél előkerül. Hihetsz te abban, hogy lapos a Föld, vagy abban, hogy az 5G életveszélyes, a háttérhatalommal biztosan előbb-utóbb találkozni fogsz. Mármint nem szó szerint. „A háttérhatalom soha nem látható. Nem tudom én sem, hogy kikből áll” – szögezi le másik interjúalanyunk, aki nem szeretne saját névvel szerepelni. Őt hívjuk Juditnak. Korábban műszaki ellenőrként dolgozott itthon, majd ő is kiment a családjával külföldre, ahol a fiainak segített a saját cégeikben. Amióta pedig kitört a Covid-járvány, főállású nagymama. Judit az elmúlt 1-2 évben merült el a konteós világban, nála az amerikai politika adta meg a kezdőlökést. Először Trump kapcsán kezdett el videókat nézegetni, egyre többet és többet, így talált rá a háttérhatalommal kapcsolatos anyagokra. Ezek arról szólnak, hogy a világ irányítása valójában nem a kormányok és a társadalmak kezében van, hanem egy láthatatlan csoportéban. Judit érvrendszerében a fő mozgatórugó a józan paraszti ész. Mint mondja, ő azért hiszi el ezeket az elméleteket, mert ezekben van logika, míg a hivatalos magyarázatokban nincs. „Vegyük például azt az esetet, amikor a bankok összeomlottak. Az se a semmiből jött. Nekem erre például az egy logikus válasz, hogy a háttérhatalom intézte – ahogy az összes többi hasonló válságot is – annak érdekében, hogy az emberek egyre rosszabb helyzetbe kerüljenek, egyre kiszolgáltatottabbakká váljanak” – mondja. Gabriella ugyanígy érvel: „Nem vagyok fizikus, ezért nem is akarok belemenni a részletekbe, egyszerűen az történt, hogy az összes kérdésemre olyan választ kaptam, amire azt mondtam, ez így logikus, ez így érhető, amit meg addig mondtak, az zavaros volt, tele ellentmondásokkal.”

De nem csak ők ketten hivatkoznak ugyanerre. Éva, aki szerint az is elképzelhető, hogy a Covid-oltásokkal egy chipet akarnak belénk ültetni, szintén ezt hozta fel. „Nálam akkor jött az ahaélmény, amikor megnéztem egy négyórás videót Oláh Sándortól, amiből összeállt az egész 2001-től. Abban elmagyarázta, hogy mi, miért történik. Logikus volt” – magyarázza. A logika pedig Éva esetében különösen fontos, hiszen ő könyvelő, tehát a számok embere, így még érdekesebb, hogy ő a szakértők helyett neki hisz. Szerinte viszont ebben nincs ellentmondás, mivel a számok is azt támasztják alá, amit Oláh mond. Éva részben Gődény György oldalán keresztül jutott el Oláhhoz, majd pedig a többi elmélethez, úgy, hogy azelőtt hosszú évekig nem foglalkozott konteókkal, HVG-t, Indexet, 24.hu-t és külföldi médiumokat olvasott. A vírus ugyanakkor megváltoztatott mindent. „Gődényt hallgattam Balázséknál, és nagyon megfogott. Beléptem a hozzá köthető csoportokba, ennek pedig az volt a hozadéka, hogy egyre több, az érdeklődési körömbe tartozó anyag jött szembe sok mindenkitől, Oláh mellett például dr. Pócs Alfrédtól” – meséli.

A három férfi, akiről szó van, a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek fogadott prókátorai, az oltásellenesek általában hármójukat tekintik forrásnak, szószólónak. Pócs Alfréd orvos, a Magyar Orvosi Kamara ugyanakkor korábban elhatárolódott tőle, és miután maszk nélkül fogadta a betegeit, el is bocsátották. Számos videója van fent a neten, amelyekben a vírussal kapcsolatos intézkedéseket bírálja. Oláh Sándor pedig egy fiatal, konteós-oltásellenes vlogger. Az abszolút sztár viszont egyértelműen Gődény, a gyakorlatban leginkább az ő Facebook-oldalán zajlik az élet, van, hogy egy-egy posztot 8-9 ezren lájkolnak, a kommentek száma pedig nem egyszer az ezret közelíti. Nem tizenkét, hanem sok ezer dühös ember mondja el itt a maga véleményét. „Engem már nem tudnak eltéríteni a covidisták. Tulajdonképpen sajnálom őket, de ők nem akarják belátni, hogy át vannak verve.” Ilyen és hasonló hozzászólások sorakoznak hosszú sorban egy-egy poszt alatt.

Az oltáselleneseknél, laposföldeseknél, háttérhatalmasoknál jóval kisebb közössége van Magyarországon a QAnon mozgalomnak – ők azok, akik miután Trump elvesztette a választásokat, betörtek a Capitoliumba. A QAnon-hívők elmélete egy sátánista, pedofil elitről szól, akik világméretű hálózatot működtetnek, hogy gyerekeket használjanak ki, Trump pedig úgy jön a képbe, hogy ő az, aki küzd ellenük. Magyarországon qanonosok csak elvétve vannak, a Facebookon is csak egy oldal működött, ahol összegyűltek, de azt sem egy magyarországi, hanem egy Amerikában élő magyar alapította. Az oldalt nemrégiben megszüntette a Facebook, ami pedig ahelyett jött létre, közel sem olyan, mint a régi – alig téved oda valaki. Olyan tehát, hogy „magyar Qanon-közösség”, gyakorlatilag nem létezik.

Bár vannak, akik azt gondolják, a konteósok titkos chatszobákban és egyéb helyeken kommunikálnak – ami az amerikai qanonosokra igaz is, őket például a Telegram nevű alkalmazáson keresztül lehet elérni, ami titkosított beszélgetéseket tesz lehetővé –, itthon ez egyáltalán nem jellemző.

A magyarok teljesen nyíltan, a Facebookon osztják meg gondolataikat, sokaknál pedig ebben ki is merül a konteózás. Nincs barátkozás, nincs összejárogatás, Judit is azt mondja, nem igazán tartja a kapcsolatot senkivel, a gyerekeivel szokta a dolgokat megbeszélni. Ugyanez a helyzet Évánál is, a család pedig jórészt egyetért. Gabriellától megtudjuk, a laposföld-hívők szoktak egymással találkozni, főként, hogy méréseket végezzenek. Ő viszont nem jár a közösségbe, a párjával vitatja meg a dolgokat, aki „az érvek alatt megadta magát” a Föld laposságát illetően. A gyerekei viszont elzárkóznak a témától. Gabriella egyébként úgy van vele, hogy „mindenkinek van egy útja, és ha valaki még nem ért ide, akkor fölösleges győzködni”. Ő nem is fog senkit, mert ha valaki készen áll rá, hogy befogadja az elméletet, akkor magától is el fog jutni idáig.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Melyik állatot veszed észre először a képen? Meglepő dolgot árul el a személyiségedről
1

Melyik állatot veszed észre először a képen? Meglepő dolgot árul el a személyiségedről

2022.07.25. 2 perc olvasás

Melyik állatot veszed észre először a képen? Meglepő dolgot árul el a személyiségedről

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen
2

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen

2022.08.10. 1 perc olvasás

Egy zseni vagy, ha 13 másodperc alatt megtalálod a macskát a képen

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen
3

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen

2022.07.29. 1 perc olvasás

Hihetetlenül magas az IQ-d, ha észreveszed a második állatot a képen

Megtalálod a tigrist 10 másodperc alatt? Kivételes tehetség vagy, ha sikerül
4

Megtalálod a tigrist 10 másodperc alatt? Kivételes tehetség vagy, ha sikerül

2022.08.16. 1 perc olvasás

Megtalálod a tigrist 10 másodperc alatt? Kivételes tehetség vagy, ha sikerül

Csak az emberek 1 százaléka találja meg a kígyót a képen
5

Csak az emberek 1 százaléka találja meg a kígyót a képen

2022.08.07. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka találja meg a kígyót a képen

Kivételes tehetség vagy, ha 20 másodperc alatt kiszúrod a kiskutyát a pandák között
6

Kivételes tehetség vagy, ha 20 másodperc alatt kiszúrod a kiskutyát a pandák között

2022.08.11. 1 perc olvasás

Kivételes tehetség vagy, ha 20 másodperc alatt kiszúrod a kiskutyát a pandák között

 A világ legrövidebb IQ tesztje: 2 kérdésből kiderül, zseni vagy-e
7

A világ legrövidebb IQ tesztje: 2 kérdésből kiderül, zseni vagy-e

2022.09.01. 1 perc olvasás

A világ legrövidebb IQ tesztje: 2 kérdésből kiderül, zseni vagy-e

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik
8

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik

2022.09.06. 1 perc olvasás

Szerinted ki a legokosabb a képen látható 4 ember közül? Érdekes dologról árulkodik

ezek is érdekelhetnek

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Károly király testőreiről

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Károly király testőreiről

2022.09.21. 1 perc olvasás

Királyi védelem

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Meghan Markle-ről

Őrült összeesküvés-elmélet terjed Meghan Markle-ről

2022.09.15. 2 perc olvasás

Windsor

Mágikus rejtély: Rupert Grint nem is volt jelen a Harry Potter reunion forgatásán?

Mágikus rejtély: Rupert Grint nem is volt jelen a Harry Potter reunion forgatásán?

2022.01.13. 2 perc olvasás

Teória

Magyar nők a konteó világában

Magyar nők a konteó világában

2021.12.31. 10 perc olvasás

Lapos Föld

Ismered a viccet a pekingi feministáról?

Ismered a viccet a pekingi feministáról?

2021.05.20. 13 perc olvasás

Humor & nők

Van, ahol szabadnap jár a menstruáló nőknek

Van, ahol szabadnap jár a menstruáló nőknek

2021.05.20. 2 perc olvasás

Fájdalom

Te döntesz a saját testedről?

Te döntesz a saját testedről?

2021.05.19. 2 perc olvasás

Egyenlőtlenség

Irakban a nők kerékpárral törnek tabukat

Irakban a nők kerékpárral törnek tabukat

2021.05.15. 2 perc olvasás

Pedál és jogok

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves