Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ghostlighting

A nárcisztikusok kedvence: ez a legújabb randizási trend minden eddiginél kegyetlenebb

2023. június 26.

2 perc olvasás

ELLE

nárcisztikus párkapcsolat randizási trend
A nárcisztikusok kedvence: ez a legújabb randizási trend minden eddiginél kegyetlenebb
© Shutterstock

A nárcisztikusok egyik kedvenc elemét is tartalmazza az új randizási trend. 


Egy újabb kegyetlen randizási trend miatt aggódhatunk! A ghostlighting különlegessége, hogy két kegyetlen módszert alkalmaz egyszerre. Az egyik a ghostingolás, amikor a másik fél egyszer csak köddé válik, és többé nem hallunk felőle. A másik pedig a gaslighting, vagyis magyarul gázláng, ami a nárcisztikusok egyik legismertebb trükkje, hogy az áldozatát tönkretegye. 

Fájó pont a szingliknek

A ghostingolás és a gázláng külön-külön is rendkívül fájdalmas, de a két bántó taktika együtt komoly lelki sérülést okozhat az elszenvedőben. A gázláng egy manipulációs eszköz, amely az érzelmi bántalmazásra szolgál, és arra, hogy a partnerrel a másik fél azt éreztesse, hogy ő a rossz, és miatta történik minden. Köztudott, hogy a nárcisztikusok ezt a módszert rendszeresen alkalmazzák, de ez igaz a ghostingolásra is, hiszen gyakori, hogy csenddel büntetik a párjukat.

A konfrontáció után jön a reakció

A ghostlightingot akkor alkalmazzák, ha megtörtént az, hogy a partner köddé vált. Ezután érthető, hogy a másik fél magyarázatot szeretne tudni arra, hogy a pasi vagy nő, akivel hosszú ideje chatelt, találkozgatott vagy akár egy párt is alkottak, miért tűnt el az életéből olyan hirtelen magyarázat nélkül. Ekkor jön az, hogy az a fél, akit kérdőre vontak elkezdi a másik felet hibáztatni, és eléri, hogy az elszenvedő úgy érezze, hogy valóban ő tett rosszat, sőt annyi hazugságot kaphat, hogy akár azt is megkérdőjelezheti, hogy mi a valóság. 

Általában van néhány nárcisztikus vonásuk, és akár bombázhattak is a szerelmükkel az eltűnésük előtt. Jobb esetben csak ghostingolnak, és eltűnnek, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy nem tettek semmi rosszat, és ez mind a te hibád

– vallott az új trendről John Kenny, párkapcsolati szakértő. 

A szakértő hozzátette, hogy azok az emberek, akik képesek ezt a kegyetlen randizási trendet alkalmazni, általában rengeteg problémával küzdhetnek, valamint nem tudják, hogyan kötődhetnek egészségesen, és valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy akarják-e folytatni a partnerrel a kapcsolatot vagy sem. Az is közrejátszhat, különösen, amikor egy nárcisztikus személyről van szó, hogy találtak egy új kiszemelt áldozatot, ezért a régire vagy régiekre nincs szükségük. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves