Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PÁRKAPCSOLAT

Mi kell a hosszan tartó kapcsolathoz?

2023. augusztus 25.

4 perc olvasás

ELLE

érzelmek kapcsolat párkapcsolat
Mi kell a hosszan tartó kapcsolathoz?
© Shutterstock

A hosszú, kiegyensúlyozott párkapcsolathoz sok minden szükséges. Most eláruljuk, hogy a zsidóság mit gondol a dologról!


Jó-e, ha azt várjuk el a párkapcsolattól, hogy minden pillanatban a kényelemre és a szerelem érzésére épüljön? Vagy van valami más, ami ennél fontosabb?

Ettől lesz működőképes a hosszú párkapcsolat

Egy fiatal férfi elköltözött otthonról, de nem tudta eldönteni, hogy váljon-e el, vagy megpróbáljon kibékülni a feleségével. Elment tanácsot kérni egy pszichológustól, aki megkérdezte tőle, hogy ugyanúgy szereti-e a feleségét, mint akkor, amikor összeházasodtak. A férj különösebb gondolkodás nélkül rávágta, hogy nem. „Ebben az esetben, nem érdemes tovább húzni a dolgot, hagyja el végleg” – javasolta a szakember.

A hagyományos kultúrák kiemelt értéknek tartják a tartós kapcsolatokat, és mindenféle útmutatással igyekeznek ellátni az embert, hogy kitartson a nehezebb időkben is. A zsidóság szerint érdemes megfontolni az alábbiakat.

A kapcsolat, a házasság első néhány hónapjában, sőt éveiben a legtöbben közel érezzük magunkat a másikhoz. A szerelem, az eufória megkönnyíti, hogy jobban elfogadjuk a partnerünk személyiségét, a rossz tulajdonságaival együtt. Ahogy mondják: „a szerelem vak”, és a zsidóság szerint Isten szándékosan tette ezeket az erős érzéseket egy friss kapcsolat természetes részévé, hogy segítsen kialakítani az új pár közötti kötődést, a családalapítást. De nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezek a szép évek egyben felkészülést, és a szeretetraktárak feltöltését is jelentik, hogy jobban bírjuk a ránk váró nehézségeket, akár a gyermeknevelés, a megélhetés, a betegségek vagy akár az öregedés idején.

A judaizmus a zsidó nép és az Isten közötti szövetséget két olyan baráthoz hasonlítja, akik annyira elkötelezettek egymás iránt, hogy megállapodnak abban, hogy mindig törődnek egymással, függetlenül attól, hogy mi történik velük külön-külön, vagy milyen érzések támadnak bennük később a kapcsolatuk során. Tehát ez a két barát szövetséget köt. Ez a szövetség az észen és a logikán túl létezik – és pontosan ezért örök és tartós. Ez a „szövetség”, az örökkétartó kapcsolat Isten és a zsidó nép között, amely nem a kölcsönösségen, hanem az elkötelezettségen alapul.

A sikeres házasságokhoz szintén szükség van erre a szövetségre. Persze fontos a kölcsönösség, a gondoskodó magatartás minden bizonnyal létfontosságú minden kapcsolat egészséges működése szempontjából. Amikor a párunk megadja nekünk, amit akarunk, jól érezzük magunkat. Kielégíti az egónkat és erősíti az önbecsülésünket. Azonban nem lehet ez az egyetlen oka a házasságban maradásnak.

A „szövetség” egy örökké tartó házassági elkötelezettség, egy ígéret, hogy soha nem adjuk fel, akkor sem, ha a dolgok nehézzé válnak, és folyamatosan próbáljuk megjavítani a kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat.

Vannak persze esetek, amikor szükség van a válásra. A judaizmus szerint is van lehetőség a házasság felbontására, de fontosnak tartja, hogy a pár ne csak a személyes örömre és a saját autonómiájára fókuszáljon, hanem érezze a szövetség jelentőségét. Ha erre nagyobb hangsúlyt fektetünk, sokkal több értékes kapcsolatot tudunk megmenteni a széthullástól.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves