Quantcast

Coming out

Több LMBTQ-karakter érkezhet a Marvel-filmekbe?

© Marvel Studio 2017 / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

A Marvel-univerzum több szereplője is „coming out”-olt az utóbbi időben, mint homoszexuális vagy nem-bináris karakter. Ez azt jelenti, hogy hamarosan a filmek is inkluzívabbak lehetnek? A cég alelnöke válaszolt.

A Marvel idén márciusban jelentette be, hogy egy nyíltan meleg Amerika Kapitányról készül a következő képregényük, nemrégiben pedig a Disney+ minisorozatában Loki, a ravasz, ármányos isten vállalta fel biszexualitását és nem-binárisként azonosította magát. Nagy előrelépés ez a Marvel-univerzum életében, hiszen eddig egyáltalán nem szerepelt még csak utalás szintjén sem queer karakter sem a mozivásznon, sem a képregényekben.

A Tom Hiddleston által megformált Loki lenne hát a sokszínűség gyönyörű ómenje, akinek köszönhetően az LMBTQ-közösség is megjelenhet a Marvel-univerzumban? Ezt a kérdést tette fel a Variety magazin Victoria Alonso, a Marvel Studio filmgyártásért felelős alelnökének egy interjúban. „Időbe telhet az LMBTQI+ szereplők integrálása, hiszen annyi történetet kell elmondanunk. De ez nem fog mindent megváltoztatni. Ugyanúgy meg fogjuk mutatni a világnak, kik ezek az emberek, kik ezek a karakterek” – magyarázta az alelnök, majd hozzátette: „Nagyon sok dolog várat még magára, amelyek szerintem jobban képviselik a mai világot. Nem fogjuk minden egyes filmbe és sorozatba beleerőltetni, de mindent megteszünk azért, hogy koherens módon tudjuk képviselni ezeket a karaktereket.”

Bátortalan integráció

Bár ez a kijelentés izgalmasan hangzik, miközben jól mutatja a Marvel-univerzum álláspontját is a queer szereplők ábrázolásával kapcsolatosan. A cég képes felvállalni főhőseinek nemi identitását és szexuális irányultságát – legyenek bármennyire is különbözőek –, ha a kezdetektől olyannak találták ki őket. Másrészről azonban nincs konkrét cselekvési terv arra, hogy határozottan és fenntarthatóan jelenítsenek meg queer karaktereket. Pedig ha meglengetnék a szivárványos zászlót, bizonyára sok új rajongót szerezhetnének maguknak, akiket most is próbálnak elcsábítani…

Forrás: Elle