Quantcast

Biofília

Virágba borult látványosságok – így még biztosan nem láttad őket!

© Bloom&Wild

Építész és grafikus szakemberek tervezték úja a világhírű épületeket, amihez a fő ihletet a természet nyújtotta.

A brit Bloom&Wild virágüzlet építész és grafikus szakemberekkel együttműködve tervezte meg 7 világlátványosság biofil dizájnját – és az eredmények lenyűgözően sikerültek. A szó szerint virágba borult épületek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges terek milyen nagy részben hozzájárulhatnak a fizikai és mentális egészségünkhöz.

Eiffel-torony

A francia főváros leghíresebb látványosságát levendula és napraforgók borítják, így a dizájn egyszerre letisztult és hagyományőrző, hiszen Franciaország vidéki tájain egymást érik a hatalmas napraforgómezők. „A napraforgó a franciák második kedvenc virága, ezért a szintek nagy részét ezekkel képzeltük el. A lépcsőket és a kilátószinteket pedig levendula borítja” – mondta Yanib Pier, az Iguana Architects igazgatója.

Szabadság-szobor

Manhattan változó évszakjait többek között a moha, a nyír és az óriás mamutfenyő szimbolizálja. „Egy csigalépcsőre emlékeztető járdát is terveztünk, ami egy kis modern részletet csempész a szobor látványába. A nőalak kezében tartott fáklyába pedig egy szökőkutat tettünk, ami az amerikai Nagy-tavakat és azok partjait ábrázolja” – mondta Yanib.

Sydney-i Operaház

A 20. század egyik vezető épületének új külsejét Ausztrália ikonikus látképe ihlette, amellyel a vidék különféle aspektusait kívánták megidézni. „A klasszikus kagyló alakú külső borítást az ország közepén fekvő hatalmas kősziklatömb, az Uluru mintájára gondoltuk újra, míg a dóm külseje a Nagy-korallzátony hangulatát hozza vissza.”

Gízai nagy piramis

Csodálatos látvány, ahogy az egyiptomi piramisok egyikét harsány zöld levelek borítják. „Ahogy az látható, a meglévő piramist élő zöldekkel borítottuk be. Az építmény lábánál található talapzat struktúrája a homokdűnék hullámzását hozza vissza. Ez az újraértelmezés Chad Oppenheim építész munkáját dicséri” – részletezte Yanib.

Sagrada Familia

A világ legrégebb óta épülő látványosságának, a Szent Család-templomnak 1882-ben kezdtek neki, ám a spanyol polgárháború félbeszakította az építkezést, és hivatalosan azóta sem fejeződtek be a munkálatok. A templomtornyokat körülölelő vörös, narancs és rózsaszín virágok Spanyolország nemzeti virágait, a gerániumot és a galambbogyót szimbolizálják.

Taj Mahal

Lélegzetelállítóan fest a megújult Taj Mahal épülete, melynek részeként a vízi hidak az éltető víz indiai kultúrában betöltött fontos szerepét hangsúlyozzák.  Az épület pillérjeit India híres fáinak törzse ihlette, a kupola helyén pedig egy óriási bugás mügefű (Ixora Coccinea) virága látható.

Tower Bridge

A híres londoni felnyitható hidat gyönyörű virágok és bokrok tarkítják, melyektől még karakteresebb és szerethetőbb lenne. A brit viktoriánus házak csinos kis kertjeit idézi a tornyokon ékeskedő borostyán, frézia, oroszlánszáj és nagyvirágú préritárnics.

Forrás: ELLE