Rengeteg szempontot kell figyelembe venned, mielőtt összenyitod a konyhát, az étkezőt és a nappalit.
A nyitott konyhák – egyik legfőbb előnye, hogy a főzést, az étkezést és a nappalit egy térbe szervezik. Ez a térszervezési mód azért népszerű, mert elősegíti a társas együttlétet, a beszélgetéseket, és teljesen más élményt ad, mint a hagyományos, falakkal elkerített konyhák. Ideális, ha szeretsz vendégeket fogadni, vagy szeretnéd látni a gyerekeket, miközben főzöl. A nyitott konyha nem csak stílus kérdése. A megfelelő térszervezés, a világítás, a zónázás és a jó hangulat kialakítása azt jelenti, hogy nemcsak főzöl, hanem élsz is benne. Egy jól tervezett nyitott konyha valóban a ház szíve lehet – multifunkcionális, barátságos és mindig élettel teli.
Az egyik legjobb megoldás, ha kialakítasz egy kényelmes pihenő szegletet a nyitott konyhában – akár egy kis kanapét, bárszéket vagy fotelek csoportját. Így a konyhád egy csapásra otthonos közösségi hellyé változik, ahol nem csak főzni, de beszélgetni, kávézni is lehet. Ez a megközelítés családias hangulatot teremt – a konyha valóban a ház szíve lesz.
A nyitott terek legnagyobb előnye a vizuális összhang. A szakértők semleges, világos tónusokat ajánlanak hozzá – világos fa bútorokat, fehér vagy bézs falakat –, amik nagyobbnak és fényesebbnek mutatják az egész teret. Ugyanakkor a textúrákkal játszva modern, barátságos hangulatot teremthetsz.
A nyitott térben különösen fontos a főzés háromszög szabálya – a hűtő, a mosogató és a tűzhely elhelyezése. A kihívás az, hogy szabadon tervezhető terekben se váljon kényelmetlenné vagy körülményessé a mozgás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kényelmes és akadálytalan közlekedő útvonalakat kell kialakítani, illetve az egyes funkciókat megfelelően el kell választani, ugyanakkor vizuálisan összefogni.
A tér felosztásának egyik legjobb módja, ha bútorokkal, burkolatváltással, világítással jelölöd ki az egyes részek helyét a térben. Egy sziget, vagy pult, egy kiemelt padló – például csempe a főzőzónában és fa az étkezőben –, vagy a különböző lámpák segítenek a zónák kijelölésében. Ez a módszer tudatosabb térérzetet eredményez.
A nyitott terekben a világításnak különösen nagy szerepe van. A fő feladat, hogy az általános mennyezeti fény, a hangulatfény és az irányított fény, ami például a munkapulthoz kell, egyszerre legyen jelen. Fontos, hogy a tűzhely és az előkészítő terület legyen jól megvilágítva, de az is ugyanennyire fontos, hogy lássuk, mi van a tányérban az étkezőasztalon. Tehát az általános fényt ne keverd össze a funkcionális fényforrásokkal, nem is beszélve a hangulatvilágításról, ami a barátságos, otthonos légkör megteremtését szolgálja – miután megfőzted és meg is etted az ételt.
A konyhasziget ebben a térben nem csak a főzés színtere: lehet reggeli étkező, tároló, mini dolgozóhely vagy vendégtér is. Ha elég széles mosogatóval, vagy akár mini bárpulttal is kiegészíthető – funkciók tekintetében bármi megoldható, csak a méret és az igények szabnak határt.
Egy nyitott térben a főzés zaját és szagát nem lehet elkerülni, csak kezelni lehet. Fontos a minőségi elszívó, a szellőztethetőség, a jól hangszigetelő falburkolat vagy akár az akusztikus panelek. Csak akkor lesz működőképes a nyitott konyha, he ezekről is gondoskodsz.
Kertes házaknál vagy nagy teraszokhoz kapcsolódó lakások esetén a nyitott terek a külső térrel is játékba léphetnek. Egy tolóajtó jól összekapcsolja a tereket, elmossa mégis hatékonyan kezeli a kint és bent határait.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!