Quantcast

Olimpia

Szex és sport: a nyerő páros?

© Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

A szex és a sportolói teljesítmény kapcsolatának kérdése négyévente felmerül az olimpia kapcsán. Idén ráadásul egy pletyka is terjedni kezdett a közösségi oldalakon a tokiói olimpiai falu szobáiban használt „szexellenes” ágyakról.

Amint az első sportolók betették a lábukat a Tokióban berendezett olimpiai faluba, szinte rögtön elterjedt a hír a „szexellenes” fekvőhelyekről. Paul Chemilo amerikai hosszútávfutó bejegyzésében arra utalt, hogy azért esett a választás a kartonpapírból készült ágyakra, hogy a sportolók ne tudjanak intim helyzetbe kerülni, hiszen a bútordarab csak egy személy súlyát bírja el. Ezt azonban hamar megcáfolta Rhys McClenaghan ír tornász videója, aki az ágyon ugrálás közben filmezte le magát.

Annak a veszélye tehát, hogy a fekvőhelyek egy óvatlan pillanatban összerogynak, meglehetősen kicsi. Az amerikai sportoló Twitter-bejegyzése ugyanakkor újjaélesztette a párbeszédet a sportversenyek és a szex kapcsolatáról. Valóban az olimpia lenne a nemzetközi kicsapongás színtere? És milyen hatással van a szex a sportolók teljesítményére?

Jó módja a feszültség levezetésének

Négyévente ugyanazok a pletykák kerülnek felszínre, mintha a világversenyek a randizás és a szex nemzetközi találkozói lennének. 2012-ben Hope Solo, az amerikai labdarúgó-válogatott korábbi kapusa kijelentette: „Láttam embereket szexelni a szabadban, a gyepen, az épületek között… a szex szerves része az olimpiai játékoknak.”

„A záróesteken buli van, az biztos” – nevet Marine Mélia Agbojan, a Francia Atlétikai Szövetség koordinációs orvosa. „Az atléták fiatalok, egész évben drákói és példamutató életmódot folytatnak, így az események végén úgy ünnepelnek, mint bármelyik fiatal, aki a vizsgák végét ünnepli. Számukra ez egy jó módja annak, hogy levezessék a feszültséget és a rájuk nehezedő nyomást.”  

De mi a helyzet a szex potenciális előnyeivel vagy ártalmaival? Ebben a világban, ahol önmagunk meghaladása és az erőfeszítések versenyeznek egymással, „ez egy nagy tabutéma, sok a bevett elképzelés, és nem feltétlenül foglalkozunk vele az orvosi területen a sportolókkal vagy az edzőikkel” – ismeri el Marine Mélia Agbojan.

Ideje demisztifikálni az önmegtartóztatást

„Platón óta mondják, hogy az önmegtartóztatást ösztönözni kell, és egyes sportolók az önmegtartóztatásnak köszönhetik sikereiket” – részletezi a sportorvos. Mohammed Ali, az ökölvívó legenda és a görög filozófus buzgó tanítványa azt állította, hat-nyolc héttel egy mérkőzés előtt nem szexelt, hogy javítsa a teljesítményét. „De fiziológiai szinten a szexuális erőfeszítés nagyon mérsékelt intenzitású. Egy 6-10 perces együttlét alig 30- 100 kalória elégetésével jár, ami két emeletnyi lépcsőmászásnak, tehát körülbelül húsz lépésnek felel meg” – hangsúlyozza a sportorvos.

A szex tehát relatíve energiatakarékos elfoglaltság, ami kétségkívül jó hír az olimpiai sportolóknak. Ezenkívül Marine Mélia Agbojan a szexuális aktus során felszabaduló boldogsághormonok nagyon jótékony hatásait is kihangsúlyozza. „A szerotonin és az endorfin ellazít, elősegíti a jó alvást és segít csökkenteni a szorongást”, ami egy verseny előtt nagyon hasznos lehet. A szexnek ráadásul más pozitív hatásai is lehetnek a sportteljesítményre a sportban. „Az endorfinok a fájdalmat is csökkentik, mivel ugyanazokra a receptorokra hatnak, mint a morfium – magyarázza a szakértő. Így az edzés után 24 órán keresztül csökkenthetik az izommerevséget.”

14 óvszer jár fejenként

A 2016-os riói olimpián rekordot döntött a kiosztott óvszerek mennyisége, 450 ezer darab kondom talált gazdára. A japán szervezők kevésbé voltak nagylelkűek brazil társaiknál, a hivatalos jelentések szerint „csak” 160 ezer óvszert biztosítanak a 11 ezer sportolónak. Ez átlagosan 14 darab óvszert jelent fejenként. „A sportolóknak hagyott óvszerek elsősorban a közegészségügyi megelőzést és a szexuális úton terjedő fertőzések elleni küzdelmet szolgálják” – magyarázza Marine Mélia Agbojan.

„A szexuális úton terjedő fertőzések ugyanis csökkentik a sportteljesítményt, és izomsérülésekhez, ízületi fájdalmakhoz, ínhüvelygyulladáshoz vezetnek” – figyelmeztet az orvos. Éppen ezért az 1988-ban megrendezett szöuli nyári játékok óta hagyomány, hogy a stresszes és kimerült sportolók számára ingyenesen óvszert biztosítanak.

Forrás: Elle