Quantcast

Aktivizmus

Tömeges esküvővel harcolnak a fákért a nők Bristolban

© aldomurillo/Getty Images

Több mint 70 nő kötötte össze jelképesen az életét egy-egy fával, hogy megóvják őket a kivágástól.

Több mint hetven angol nő vett részt a különleges ceremónián, amelynek keretében mindegyikük „házasságot” kötött egy-egy idős fával Bristolban. A szertartást azon a területen tartották, ahová a tervek szerint egy 166 lakásos társasházat építenének a jövőben, kivágásra ítélve ezzel mintegy 74 több tíz éves fát. Siobhan Kierans, a szokatlan rendezvény ötletgazdája a BBC kérdésére elmondta, a házasságkötéssel azt szerették volna megmutatni, hogy „a fák életre szóló társak.” A részt vevő arák mindannyian különböző kultúrákból származó esküvői ruhákat viseltek a nagy napon.

„Egy fával összeházasodni abszolút kiváltság. Ez nem csak egy szentimentális gesztus, hanem rendkívül jelentős és szimbolikus” – mondta Suzan Hackett, az egyik aktivista és újdonsült ara. „A fák a feltétel nélküli szeretet tiszta példái, ami gyönyörűen illeszkedik a házasság eszméjéhez. A házasság egy életre szól, ahogy a lélegzetvétel is.”

A bristoli városi tanács közölte, jelenleg nem áll módukban nyilatkozni az ügyben, mivel az építési engedélyre vonatkozó kérelem még elbírálás alatt áll. A rendezvény szerzői elmondták, hogy az 1970-es években a chipko mozgalom során Indiában a faölelgető asszonyok inspirálták őket a nagy nap megtartására, akik a Himalájában karolták át a kitermelésre váró fákat, tiltakozásuk jeléül.