Quantcast

Sport

De mi ez a furcsa maszk Hosszú Katinkán?

Ez a maszk nem olyan maszk. Nem védi őt, hanem az állóképességét erősíti.

“The mask is back...you know what that means…”, vagyis “A maszk visszatért…tudod, mit jelent ez” – kommentelte posztját Hosszú Katinka, aki nem először mutatja meg az edzés közben viselt, futurisztikus darabot. Hogy pontosan hogy értette ezt, arra csak tippjeink vannak, az eszközt mindenesetre  sikerült beazonosítanunk.

Ez egy, a sportolók körében népszerű edzőmaszk, amelynek lényege, hogy a magaslati körülményeket szimulálva csökkenti az oxigén koncentrációját, miközben a használója által kilélegzett  szén-dioxid újbóli visszaengedésével annak mennyiségét jelentősen megnöveli, ezáltal nehezítve a légzést. De miért jó ez? Azért, mert az alacsonyabb oxigén-tartalmú és szén-dioxid-dúsabb levegőtől javul a sejtek oxigénellátása, ezzel együtt pedig növeli az állóképességet, és a regenerációt is felgyorsítja. És ez egy olyan sport esetében, mint az úszás, különösen jól jön.

Katinka a technológiát évek óta használja, de hol van az előírva, hogy csakis olimpikonok adhatnak egy kis löketet az állóképességüknek?

 

Olvasd el ezt is