Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Vezetéknevek

Helyesírás: tudod, hogyan írjuk a legfontosabb magyar történelmi személyiségek nevét? Kvíz!

2024. február 06.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

író történelmi kvíz helyesírás
Helyesírás: tudod, hogyan írjuk a legfontosabb magyar történelmi személyiségek nevét? Kvíz!
© Fotó: Shutterstock/Festa

Azt nyilván tudod, hogy a helyesírás ezeknél a neveknél nem követi az általános szabályokat. De az is megvan, hogy akkor pontosan hogyan írjuk ezeknek az államfőknek, politikusoknak, íróknak a neveit? Teszteld magad!


A magyarban a helyesírás, vagy legalábbis a betűzés relatíve egyszerű, hiszen a főszabály szerint azt a betűt írjuk, amelyik hangot mondjuk és fordítva. Csak persze vannak kivételek, többek között a régies írású vezetéknevek. Ebben a tesztben ezekre fogunk rákérdezni.

Helyesírás történelmi személyiségekkel

10 személyiség szerepel az alábbi kvízben, valamennyien történelmi személyiségek, politikusok, államfők vagy írók voltak. A legtöbbjükről utcát is elneveztek, szóval ha az iskolai tananyagot régen nézted át utoljára, ezek a nevek utcatáblákról, megállónevekből is ismerősek lesznek.

Persze ettől még nem feltétlenül könnyű kiválasztani a helyes írásmódot, mert mindegyik névből négy verziót prezentálunk az alábbi kvízben. Ezek közül három értelemszerűen rossz, a kihívás az a játékban, hogy tippelj a jóra. Ne izgulj, ha megvan az alapműveltséged és nem vagy figyelmetlen, akkor ez elvileg nem lesz nehéz!

Mehet? Indítsd el a tesztet!

Ha tetszett a kvíz...

Van kedved még játszani egy kicsit? Amennyiben igen, a Psziché rovatban ma is mutatunk egy szellemes képes fejtörőt (ez most macskás!), de ha inkább még egy kvízt töltenél ki, akkor az oldal alján találsz három ajánlatot folyamatosan bővülő archívumunkból.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves