Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FAMILY FIRST

Több évtizedes titokra derült fény: ezért nem Steven Spielberg lett a Harry Potter filmek rendezője

2023. február 16.

3 perc olvasás

Szőke Anna

Drew Barrymore Harry Potter mozifilm oscar díj steven spielberg
Több évtizedes titokra derült fény: ezért nem Steven Spielberg lett a Harry Potter filmek rendezője
© Instagram.com/harrypotterfilm

Tudtad, hogy a Harry Potter filmeket eredetileg a legendás rendező jegyezte volna?


Egy friss nyilatkozatában  Steven Spielberg elismerte, hogy neki ajánlották fel a Harry Potter franchise megrendezését, de ő nem vállalta el. Döntését azóta sem bánta meg, és ennek nagyon egyszerű oka van.

A rendező számára a család a legfontosabb

Több film esetében is előfordult, hogy végül nemet mondtam. Nekem ajánlották a Harry Potter-t is, de úgy döntöttem, nem vállalom el. Úgy terveztem, hogy azt a 1,5 évet a családommal töltöm, látni akartam a kisgyermekeimet felnőni

–mesélte a 76 éves Spielberg.

Úgy véli, hogy a lehető legjobb döntést hozta, még úgy is hogy visszanézve már egyértelmű, hogy a filmek hatalmas sikert jelentettek volna számára. Ő úgy éli meg, hogy a családjával töltött idő neki bőven megérte ezt az áldozatot.

Nagyon más is lehetett volna a Harry Potter

A Harry Potter filmek előkészítő szakaszában, még nagyon másként gondolkoztak a stúdiók. Azt fontolgatták, hogy egy filmbe, több könyv cselekményét is kombinálják. Ráadásul az akkoriban egyre népszerűbbé váló animációs filmek miatt, még az is felmerült, hogy esetleg inkább rajzfilmet készítenek belőle.

A filmsorozat első két részét végül Chris Columbus rendezte. Őt követte az Azkabani Fogoly megfilmesítésével Alfonso Cuarón, míg a negyedik rész Mike Newell nevéhez fűződik. A Harry Potter filmek utolsó három fejezete, pedig David Yates érdeme.

Spielberg legújabb filmjében saját tapasztalataiból merít

A rendező új munkájában (A Fabelman Család) a rendezés mellett íróként is kivette a részét. Az önéletrajzi ihletésű filmet az Akadémia 7 Oscar díjra jelölte idén. Elmesélte, hogy amikor már sikeres rendezőként dolgozott, akkor szembesült igazán a művészet és a család konfliktusával.

A döntés, amit minden egyes munka elvállalásánál meg kellett hoznom maga volt a kínszenvedés. Tudtam, hogy arra bólintok rá, hogy több hónapon keresztül távol legyek a családomtól, a gyerekeimtől, és ez minden alkalommal szinte ketté hasított belülről

– emlékszik vissza a legendás rendező.

harry_potter_steven_spielberg_elle
Steven Spielberg és családja Fotó: Getty Images/Craig Barritt

Spielberg sokáig nem akart családot alapítani, egyáltalán nem gondolt arra, hogy zsúfolt forgatókönyvírással és forgatásokkal teli életvitele mellett legyenek gyerekei. A helyzet az E.T. készítése alatt változott meg. Az űrlényes kultfilm rendezése közben érezte először a szülői felelőséget, hiszen a gyerekszereplők – főleg az akkor még csak 6 éves Drew Barrymore – szinte az egész napot vele töltötték, az ő útmutatására és segítségére vártak.

Ez sorsfordító tapasztalás lehetett Spielberg számára, hiszen a 76 éves ikon ma már hétszeres édesapa.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves