Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mindig változik a nyelv

Szlengkvíz – tudod, mit jelentenek ezek a most trendi kifejezések?

2023. augusztus 21.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

nyelv kvíz szleng
Szlengkvíz – tudod, mit jelentenek ezek a most trendi kifejezések?
© Fotó: Shutterstock/Prostock-studio

10 szó, illetve kifejezés a magyar szlengből, amit az utóbbi időben borzasztóan trendi lett használni. Tudod mindről, hogy mit jelent?


Minden élő nyelv folyamatosan változik, de a nyelv talán leggyorsabban változó rétege a szleng. Az alábbi kvízben az utóbbi időben hirtelen felkapott szavakat-kifejezéseket-fordulatokat találsz, tedd próbára magad, hogy tudod-e mindről, hogy mit jelentenek!

Szlengkvíz

Érdekesség, hogy a magyar szlengbe két nyelvből került be sok új szlengszó: egyrészt a romáktól vettünk át olyan szavakat, mint a dikh vagy a more, másrészt az angolból kerül át rengeteg kifejezés. Ez utóbbiak jó része a magyarban is ugyanúgy hangzik és ugyanazt jelenti, mint az angolban, úgyhogy ilyen szimpla fordítási gyakorlatokat nem is tettünk ebbe a kvízbe. Mindenesetre rengeteg olyan, angolból többé-kevésbé egy az egyben átvett szóval lehet találkozni magyar beszédben-szövegben is, mint a shopping, a vibe, a toxic (vagy toxikus), az epic (de sosem epikus) (vagy ha mégis, akkor viccből), a cringe vagy a spoiler, hogy a fílingről meg a chillezésről ne is beszéljünk.

Egyéni ízlés kérdése, hogy az ember úgy tekint-e ezekre a szavakra, hogy ezek gazdagítják a nyelvet, vagy esetleg negatív jelenségnek fogja fel, de a hozzáállásunktól függetlenül a szleng él és virul és folyton változik, reagálva a minket körülvevő világra. A kommunikáció maga is sokat változott az utóbbi időben, a mostani tizenévesek sokkal többet kommunikálnak vizuálisan, mint szüleik: használnak írást, plusz videókat, gifeket, mémeket, emojikat és rövidítéseket, ez utóbbiakból mind szintén külön-külön kvízt lehetne csinálni. (TBH úgy éreztük, hogy rövidítéseket sem lenne elegáns beletenni ebbe a kvízbe, úgyhogy azok sincsenek benne.)

Szóval 10 szó, illetve kifejezés következik, mindegyikhez adunk egy kis szövegkörnyezetet is. A négy lehetséges válaszból meg tudod tippelni, hogy melyik az adott szlengszó igazi jelentése?


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves