Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kvíz! Mekkora a szókincsed?

Tudod, mit jelentenek ezek az idegen szavak? Teszteld magad!

2023. június 12.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

teszt nyelv kvíz idegen szó
Tudod, mit jelentenek ezek az idegen szavak? Teszteld magad!
© Fotó: Shutterstock/Vipman

Rengeteg idegen szó használatos a hétköznapi és a hivatalos nyelvben egyaránt. Ezzel a kvízzel szúrópróba-szerűen ellenőrizheted, hányat ismersz közülük.


Újabb kvízt készítettünk neked, ez most az idegen szavakkal foglalkozik. Egy tucatnyi széles körben használt, idegen eredetű szó lesz majd ebben a feladványban, meg tudod tippelni, hogy melyik mit jelent?

Az, hogy kvíz, rögtön egy idegen szó

Az egyes nyelvek mindig is folyamatos kölcsönhatásban voltak egymással, a nyelvek természetes fejlődéséhez hozzátartozik, hogy más nyelvekből átkerülnek bele egyes szavak. Az utóbbi időben azonban mintha felerősödött volna ez a folyamat, hiszen egyre inkább az angol lett a világ közös nyelve, amit egyre többen egyre többet használnak a hétköznapi életben – ez magával hozza, hogy az anyanyelvünkben most több angol (eredetű) szót használunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Például a márkák most már inkább brandek, és aki ismeretet terjeszt az nem ismeretet terjeszt, hanem edukál.

Ebben a kvízben a magyarban régóta használatos és relatíve újonnan érkezett idegen szavakat is találsz majd, mindig egy pici szövegkörnyezettel. A kvízformátum természete azt teszi lehetővé, hogy elsősorban azt teszteljük, hogy a passzív szókincsednek részét képezik-e ezek a szavak, azaz megérted-e őket, ha hallod-olvasod őket valahol. Az persze már más kérdés, hogy használni is tudnád-e helyesen ezeket a kifejezéseket.

12 kérdést találsz az alábbi kvízben, és ahogy szoktuk, mindig négy lehetőség közül kell kiválasztani azt az egyetlen helyes választ, ami a legjobban leírja a kérdésben említett idegen szó jelentését. Nos, megy hibátlanra? Nézzük!

És ha már az idegen szavaknál tartunk, van kvízünk egy idegen nyelvről is, persze az angolról. Ha szívesen tesztelnéd egy gyors és szórakoztató kvízzel, hogy mennyire vagy jó angolos, már játszhatsz is tovább!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves