Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kvíz!

Tudod, mit jelentenek ezek a régies, magyar szavak? Teszteld a szókincsed!

2023. július 13.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

teszt kvíz szókincs régies szavak
Tudod, mit jelentenek ezek a régies, magyar szavak? Teszteld a szókincsed!
© Fotó: Fortepan / Karabélyos Péter

Ha te már nem is használod ezeket a régies szavakat, azért ha olvasod őket, még rémlik a jelentésük? Tesztled a szókincsed ezzel a kvízzel!


Az idegen szavakról készítettünk már egy kvízt, most kerüljenek sorra a régies szavak! A magyar nyelv roppant gazdag és folyamatosan változik-fejlődik, ezek a szavak a gyakori használatból már kikoptak, de azért a jelentésükre még emlékszel?

Régies szavak kvíze

Egy újabb játékra invitálunk: teszteld a szókincsed az alábbi kvízzel! Ebből a feladatsorból képet kaphatsz arról, mennyire emlékszel még azokra a régies szavakra, amiket a hétköznapi beszédben te talán már nem hallottál, de például egy népmesében jó eséllyel igen, nagyszüleink nagyszülei pedig bizonyára rendszeresen használták őket. Érdekes belegondolni, hogy vajon a mostani szavaink közül melyek lesznek azok, amiket száz év múlva már meg se ért majd senki.

Szúrópróbaszerűen választottunk ki 10 szót ehhez a játékhoz, ige, főnév és melléknév is van benne, próbáltunk minél különbözőbb szavakat összeszedni úgy, hogy persze az összekösse őket, hogy valamennyi ritka a XXI. századi magyar köznyelvben. Mindegyikhez négy lehetséges értelmezést adunk, ezek közül három hamis – tippeld meg, hogy melyik a negyedik helyes!

Részünkről indulhat a játék, ha te is kész vagy, kattints a tesztet indító gombra!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves