Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mesekincs

Mennyit tudsz a magyar népmesékről? Kvíz!

2023. június 27.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

magyar kvíz népese
Mennyit tudsz a magyar népmesékről? Kvíz!
© Fotó: YouTube/Kecskemétfilm

A magyar kultúra szerves részét képezik a magyar népmesék. Mennyire emlékszel rájuk? Itt egy izgalmas-szórakoztató kvíz, teszteld magad!


Mára is van egy jó kis kvíztémánk: a magyar népmesék. Kultúránk egyik legszebb kincsét egy zseniális rajzfilmsorozat örökítette meg 1977-től kezdve, aminek a legismertebb részeit, leghíresebb meséit minden bizonnyal te is többször láttad. Ezekről a mesékről lesz szó a kvízben.

Magyar népmesék kvíze

Lehet, hogy gyerekkorodban hallgattad-nézted utoljára ezeket a meséket, lehet, hogy felnőttként is visszatértél hozzájuk akár puszta kíváncsiságból, akár mert a gyerekeidet vezetted be ebbe a világba. El tudnád fejből mondani mondjuk A rátóti csikótojás történetét? Ha igen, akkor valószínűleg hibátlanra meg fogod tudni fejteni ezt a kvízt, mert ennél sokkal, de sokkal könnyebb kérdések lesznek.

A klasszikus kvízformátumtól most sem tértünk el: mindegyik kérdés egy-egy mesével foglalkozik majd, és mindegyik kérdéshez négy válaszlehetőség tartozik. Ezek közül az egyik a helyes, ezt válaszd ki, és már érkezik is majd a következő kérdés.

Természetesen teljes mesékre nem kérdezünk rá, hanem megpróbáltuk a legismertebb mesékből mindig egy-egy igazán jellemző, jellegzetes vagy lényeges részletet-mozzanatot kiválasztani. Reményeink szerint így 10 kérdés alapján elég jó képet fogsz kapni arról, mennyire élénken élnek még benned ezek a népmesék, amik annak idején szájról szájra terjedtek – most már persze nem kell tudni az egészet fejből elmesélni, elég, ha az ember elővesz egy könyvet vagy bekapcsolja a YouTube-ot.

Nos, nézzük, mennyire emlékszel még a magyar népmesékből!

A YouTube-on itt megtalálod egyébként a teljes rajzfilmsorozatot.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves