Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fővárosok kvíze

Ezt a 10 fővárost szokták a legtöbben elrontani – te tudod valamennyit? Kvíz!

2023. november 13.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

főváros ország kvíz
Ezt a 10 fővárost szokták a legtöbben elrontani – te tudod valamennyit? Kvíz!
© Fotó: Shutterstock/ArtisticPhoto

Egy országban általában az a város a főváros, amelyik a legnagyobb és legnépesebb. Vannak azonban kivételek, és ez a kvíz pont az ilyen kivételekből áll.


Budapest egy tipikus, sőt, sokak szerint túlságosan is tipikus főváros: az ország közepén helyezkedik el és egyben a legnagyobb, legnépesebb, legforgalmasabb város-csomópont is az országban, olyanannyira, hogy jelentőségét nehezen tudják ellensúlyozni Magyarország más települései-területei. Na az alábbi kvízben nem olyan tipikus fővárosok szerepelnek, mint Budapest.

Atipikus fővárosok kvíze

Budapesthez hasonlóan többé-kevésbé vízfej-jellegű fővárosként szokás emlegetni még például Athént és Párizst, de azért sok fontos európai országra nem jellemző, hogy a legnagyobb város, azaz a főváros és az ország többi, jóval kisebb városa között ekkora aránytalanság legyen. Olaszországnak például ugyan Róma a fővárosa, de kereskedelmi szempontból jóval jelentősebb Milánó, aminek a közigazgatási határain belül ugyan csak 1,4 millió ember él, de Milánó vonzáskörzete a maga több, mint 5 millió lakosával már előzi Róma jelentőségét. Egy másik példa Németország, aminek a legnagyobb városa és fővárosa ugyan Berlin, de azért Németország több olyan várossal is rendelkezik, amely lakosainak számában és jelentőségében megközelíti, vagy már-már előzi is Berlint: Frankfurt számít például az ország pénzügyi központjának, a gyakorlatilag egyetlen gigavárossá összeépül Ruhr-vidék pedig lakosai számát tekintve nagyobb is, mint Berlin.

Vannak azonban olyan országok, ahol bizonyos történelmi, kulturális vagy egyéb okoknál fogva nem a legnagyobb város viseli a fővárosi címet vagy nem itt található a kormányzás központja. Ha már fent Olaszország került szóba: az 1861-ben egyesített Itália első fővárosa például a legnépesebbnek soha nem számító Torinó volt az ország északnyugati csücskében. Róma csak akkor válhatott fővárossá, amikor az olaszok elfoglalták azt a pápai államtól 1870-ben. Mindez már a múlté, de persze a jelen is vannak bőven olyan az országok, ahol nem a legnagyobb, illetve gazdaságilag legjelentősebb város a főváros, vagy valami egyéb kivételes dolog van a fővárossal kapcsolatban – ezek azok az államok, amiket a tanulók általában nem szeretnek földrajzórán, mert könnyű eltéveszteni a fővárosukat. Az ilyen különleges vagy úgymond „nehéz” országok közül szerepel 10 az alábbi kvízben.

A kérdés mindig ugyanaz lesz: mondunk egy országot, és négy lehetőség közül kell kiválasztanod, hogy melyik az adott állam fővárosa.

Egyszerűnek tűnő feladat, de a következő országok esetében talán mégsem az. Megy azért mind a 10?


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves