Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Terek kvíze

Széll Kálmán vs Moszkva – emlékszel a leghíresebb budapesti terek régi nevére? Kvíz!

2023. augusztus 23.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

budapest tér kvíz régi név
Széll Kálmán vs Moszkva – emlékszel a leghíresebb budapesti terek régi nevére? Kvíz!
© Fotó: Fortepan/UVATERV

Mutatunk 10 nagyon híres budapesti teret (és melléjük 10 lenyűgöző, régi fotót!) – emlékszel, hogy mi volt ezeknek a közterületeknek a régi neve?


Mennyire ismered Budapest történelmét? Itt egy jó alkalom, hogy teszteld, ismerős lennél-e a '90-es vagy akár '80-as évek budapestjén, mert ebben a kvízben a leghíresebb, legforgalmasabb terek régi neveire tippelhetsz. Játsszunk megint együtt!

Budapest terei és a régi nevek

A fenti képen a Széll Kálmán tér látható, amit a mai napig elég sokan Moszkvának hívnak, pedig már 12 éve, hogy átnevezték. Előtte azonban 60 évig viselte a Szovjetunió/Oroszország fővárosának nevét, így az idősebbeknek kicsit nehezebben áll át a nyelve az új névre.

Márpedig Budapesten viszonylag gyakran változik a közterületek neve. Ez nincs mindenhol így: Torinó egyik legforgalmasabb sugárútját például az '50-es évek legeleje óta Corso Unione Sovieticának, azaz Szovjetunió útnak hívják a mai napig. Az ország már nem létezik, a hozzá fűződő emlékek sem különösebben pozitívak, de a torinói lakosokat ez ezek szerint nem zavarja, ők már megszokták a nevet és nem akadnak fenn rajta.

A magyar főváros közterületeknek a nevei azonban mindig pontosan tükrözik az aktuális politikai helyzetet, ezért aztán gyakran kell új térneveket megtanulnia az itt lakóknak. Igen, utak, utcák, körutak nincsenek is az alábbi kvízben, csak terek. Mondhatjuk, hogy nagyjából Budapest 10 legfontosabb, legforgalmasabb tere kerül szóba az összeállításban – próbáld ki, hogy a 10-ből hánynak tudod a régi nevét! Remélhetőleg könnyítés lesz a kvízben, hogy a jelenlegi térnéven kívül mindig megadjuk a kerületet, plusz mutatunk egy régi fotót is az adott térről (köszi, Fortepan!). Szóval a kérdéseket úgy is megfogalmazhattuk volna, hogy hogyan hívták az adott teret, amikor a fénykép készült.

Induljon a játék!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves