Quantcast

Art Market Budapest

Képzőművészeti seregszemle a világ minden tájáról

Képzőművészeti seregszemle a világ minden tájáról
© Hermán Fanni/Art Market Budapest

Közel harminc ország művészeinek kiállítását tekinthetjük meg az Art Market Budapest idei művészeti vásárán.

A művészetrajongók bizonyára sokszor álmodoztak már arról, milyen lenne, ha egy csettintésre ott teremhetnének a világ bármelyik pontján, hogy felfedezhessék a helyi művészek munkáit. Párizs művésznegyedének zegzugos utcáiról egyenesen Londonba vagy Berlinbe ugranánk át megcsodálni a téglafalakat díszítő street art festményeket, ha pedig valami igazi különlegességre áhítozunk, egy szempillantás alatt Finnország, Olaszország vagy éppen Csehország kortárs galériáiban találhatnánk magunkat.

Az Art Market Budapesten mindez nem csupán fantázia: a Bálna épületében idén tizenegyedik alkalommal gyűlnek össze a legjelesebb kortárs művészek mintegy 30 országból. Közép- és Kelet-Európa első számú nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán ötszáznál is több művész alkotásait fedezhetjük fel – méghozzá olyan különleges helyszínekről, mint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Izrael, Svájc, Oroszország vagy Törökország.

Bár a pandémia nem kedvezett a nemzetközi művészeti vásárok kiállítóinak, október 7–10. között Budapesten több tengerentúli régió művészei is bemutatkoznak, így Argentínából, Chiléből és Kolumbiából érkező magángyűjteményekbe is bepillantást nyerhetünk. Emellett természetesen a regionális művészek is szép számban képviseltetik magukat Szlovákiából, Szerbiából, Ukrajnából, Horvátországból, Ausztriából és Szlovéniából, és a rendkívül széles nemzetközi választékon túl Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája, köztük több új hazai szereplő is bemutatkozik az eseményen.

Visegrad Contemporary

A vásáron belül külön fesztivált szentelnek a Visegrádi Négyek országainak – a Visegrad Contemporary Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország kortárs művészetére fókuszál. A vendégkiállítók mellett a tagországok kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásait gyűjtötték egy csokorba a New Visegrad Photography tárlaton, melynek anyagából a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján is ízelítőt kaphatunk a látványos szabadtéri válogatásnak köszönhetően. Kísérőprogramként cseh fotóművészet emblematikus figurája, Vladimir Birgus „So Much, So Little” című kiállítása a régió rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg a Budapest Music Centerben.

Design és képzőművészet, kéz a kézben

A képzőművészet és a design határvonalai ma már korántsem olyan élesek a globális művészeti életben. Épp ezért az Art Market Budapest és a Magyar Divat & Design Ügynökség összefogott, és megszületett a 360 Design Budapest kiállítás, amely a kreatívipari tárgyakat új és fenntartható módon mutatja be a két terület iránt fogékony közönségnek. A hazai design kiemelkedő szereplőit felvonultató kiállítás a környezettudatosság és az újrahasznosítás témáira összpontosít, ehhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetések és tárlatvezetések várják az érdeklődőket.

Jövőt formáló trendek

Panelbeszélgetések formájában nyerhetünk bepillantást a művészeti élet és a piac aktualitásaiba az Inside Art művészeti konferencián. A neves előadókat hallgathatunk vitázni például arról, a múzeumok vetélytársaivá válhatnak-e valaha a magángyűjtemények, illetve játszhat-e bármilyen szerepet a fotográfia a társadalmi változásokban.

Október 9-én a nagyszabású kulturális infrastruktúra-fejlesztéseké lesz a főszerep: a várostervezés és a kulturális beruházások világából érkező szereplők vitatják meg a Közép-Európa Central Parkjaként is emlegetett Liget Budapest kulturális komplexum jelentőségét.

További információ és részletes program: Art Market Budapest