Amíg a természet lassan levetkőzik, mi egyre több réteget pakolunk magunkra, és ha nincs crop-top szezon, talán a gasztronómiai élvezeteknek is könnyebben hódolunk.
Talán nincs is szebb évszak az ország felfedezésére, mint amikor bordók, rozsdák és barnák tarkítják a látképeket. Őszi élményekhez, kultúrával és gasztronómiával fűszerezve adunk pár helyszín ötletet.
Magyarország rengeteg csodája közül is kiemelkedik ez a régió. Kultúra, természet, gasztronómia vár minden ízlést és érdeklődést. Nézzük először a testet (és lelket) gyönyörködtető élményeket, és koncentráljunk az evésre! Ha a fine dining a szívünk csücske, akkor is találunk magunknak helyszínt, de igazán érdemes a kisebb, helyi szolgáltatók kínálatát feltérképezni: mi a lakáséttermi élményre szavazunk. Simán lehet három napig minden étkezésnél dödöllét, vagyis krumplis tésztacsodát fogyasztani, és szinte kötelező, ha az Őrségben járunk! Ha hétvégén érkezünk – és igazán érdemes így időzíteni – semmiképpen ne hagyjuk ki az őriszentpéteri (szombat) és a szalafői (vasárnap) termelői piacokat, ahol a térség zöld aranyaként ismert tökmagból (és rengeteg más mogyoró, dió, szőlőmagból) sajtol olajok mellett mézek, lekvárok, pék-, hús- és tejtermékek széles választékát kóstolhatjuk végig. A környék gyönyörű tájai csak céltalan sétálgatásoknak is remek hátteret biztosítanak, de az épített emlékek is igazán különleges időutazásra csábítanak. Apró, középkori hangulatú templomok sokasága vár minket, a tájegység különlegességével, a fa haranglábakkal együtt. Pankasz 18. századi „szoknyás” haranglába a legrégebbi a térségben. Őriszentpéteren a román kori Szent Péter templomot, csodás bélletes kapuval, Veleméren a középkori freskóiról híres Szentháromság templomot találjuk, amelyet tájolásál adódó természetes „lézershowja” okán fénytemplomként emlegetnek.
Kevés olyan eleme van a magyar gasztronómiának, aminek kézműves szokásai túlélték – megfogyva bár, de törve nem – a XX. század viharait, de az édes nedű, a tokaji aszú varázslata minden vihar ellenére évszázadok óta öregbíti országunk hírnevét és édesíti lakóinak életét. Már bő két évtizede nemcsak az édes borok kedvelői, hanem a ropogós, ásványos fehérborok barátai is megtalálják számításaikat a térségben: kulturális és gasztronómiai programok tekintetében is rengeteget fejlődött a régió. Ősszel számtalan lehetőség közül válogathatunk, októberben szüreti napok, és évszaktól függetlenül remek éttermek és kisebb-nagyobb pincék várják a látogatókat. Mád biztos bázis: akkor is, ha csárda-kisvendéglő hangulatot keresünk, de akkor is, ha inkább elegánsabb borbisztróban fogyasztanánk. Szálláshelyek tekintetében is széles a paletta: a glamping szerelmesei ugyanúgy találnak lehetőségeket, mint akik a kastély és wellness kombinációt szeretik. A pár éve gyönyörűen felújított mádi zsinagóga épülete éppen annyira kihagyhatatlan látnivaló, mint a tokaji aszúhoz elengedhetetlen botritisz megjelenését elősegítő sűrű reggeli ködben sétálni egyet a szőlőföldeken.
Ha napvadászok vagyunk, ez a térség még az őszi időszakban is meglepően kellemes időjárással tudja megörvendeztetni az idelátogatót, a borok szerelmeseinek pedig egy igazi mennyország. A palkonyai, villánykövesdi, villányi (utóbbi egész évben nyitvatartó pincékkel várja a nagyérdeműt), domboldalba épült, történelmi pincesorok szinte túl könnyűvé teszik a borkóstolást. Alig pár lépést kell csak megtennünk a remek rosékat, vörösborokat és természetesen fehérborokat is kínáló intézmények között, és szerencsére a szálláshelyek is hasonló távolságban vannak, ha egy délutáni alvás hirtelen szükségessé válik a programban. Palkonya az elmúlt években igazi turisztikai központtá nőtte ki magát, rengeteg gasztroegység kínál helyi hozzávalókból készült finomságokat a szomjas és éhes vándoroknak.Márton nap környékén is változatos programokkal készülnek a helyiek. Ha a rengeteg evés és ivás után sétával szeretnék felpezsdíteni magunkat, érdemes megmászni a környék mészkőszikláit. A Szársomlyó, azaz Ördögszántotta hegy csúcsát meghódítva a lábaink előtt hever majd az egész borvidék.
Wellness, természeti kincsek és gasztronómia remek összefonódása vár a térségben, aminek történelmi értékekeit talán senkinek nem kell hangsúlyozni. Gárdonyi Géza nagy klasszikusa, az Egri csillagok karakterei nyomában járhatjuk be az egri vár falait, bástyáit és gyilokjáróit, de a barokk bazilika is megér egy misét (fárasztó szóvicc, de adja magát). A Bél-kőről elénk táruló látvány megéri a körülbelül három órás erdei túrát, de rengeteg kilátó, tanösvény, domb és völgy vár minket, utóbbiak közül a Szalajka völgy Fátyol vízesése kihagyhatatlan látvány, főleg esős időszak után. Megfáradt tagjainkat a környék wellness intézményeiben, például a miskolctapolcai barlangfürdőben áztathatjuk, ahol a termálvíz és a sziklajáratok kettőse igazán különleges hatást kelt. Az őszi időszak a gombás és vadhúsos ételek igazi szezonja, a térség számtalan remek étterme vár minket. Borászatok tekintetében is el vagyunk kényeztetve, a helyi fehér (az egri csillag) és a híres-hírhedt vörös cuvée (az egri bikavér) szinte mindegyik pincében megtalálható lesz. Glamping az őszi ég alatt, vagy borhotel luxusa, minden stílusnak és pénztárcának remek lehetőségeket nyújt a régió.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!