Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Korona

Elátkozott gyémántot viselhet Kamilla királyné a koronázáson

2022. november 17.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

gyémánt Kamilla királyné koronaékszer koronázás Koh-i-Noor
Elátkozott gyémántot viselhet Kamilla királyné a koronázáson
© Fotó: Mark Cuthbert / Getty Images

Károly király koronázása 2023. május 6-án lesz a Westmister Abbey-ben. Kamilla királyné szintén koronát fog viselni az eseményen, ám a különleges fejdíszben található gyémántnak szomorú története van. 


Hetek óta mindenki azt találgatja, hogy vajon melyik koronát fogja viselni Kamilla királyné a koronázáson. Több lehetőség van, ám nagy valószínűséggel az előideihez hasonlóan, ő is viseli majd a Koh-i-Noor gyémántot.

A gyémánt különös legendája

A gyémánt Indiából származik, ám az eredete máig vitatott. Nem tudni, hogy pontosan mikor találták. A Koh-i-Noor jelentése a fény hegye, a perzsa sah nevezte el így. Eredeti formájában 181 karát méretű volt, végül a csiszolás után 105 karát lett. 

Régi drágakőről van szó, amit több könyvben, leírásban is említenek. A feljegyzések szerint a Koh-i-Noor sokáig a Mogul Birodalom vezetőjének a tulajdonába tartozott, melyet egy harc során szerzett meg. A különleges gyémánt öröklődött a családon belül, ám senkinek sem hozott szerencsét. A perzsa uralkodót, aki elnevezte az ékkövet a fény hegyének szintén utolérte a halál. Ezután sokszor cserélt gazdát az ékszer, előfordult, hogy alku tárgyát képezte. 

Végül 1850-ben a Koh-i-Noor Nagy-Britanniába került, ahol a londoni világkiállításon megcsodálhatták az érdeklődők. A gyémántot végül Viktória királynőnek ajándékozták, és ezután nyerte el mai formáját.

Viktória királynő halála után az ékszer bekerült a koronaékszerek közé, többek között Alexandra királyné, Mária királyné és Erzsébet királyné koronáiban is helyet kapott. A fennmaradt források szerint Viktória királynő ragaszkodott hozzá, hogy férfi kezébe nem kerülhet a gyémánt, mert balszerencsét hoz. 

gyemant-2022
Fotó: Tim Graham / Getty Images

A Koh-i-Noor jelenleg Erzsébet anyakirályné koronájában található, és a londoni Tower kiállításán tekinthető meg. Az anyakirályné 1953-ban, a koronázáson viselte az ékszert, majd 2002-ben ezt helyezték a koporsójára. 

Vitás kérdések

A Koh-i-Noor gyémánt körül már régóta sok a vita, India korábbi főbiztosa már 2002-ben megvádolta azzal a királyi családot, hogy szándékosan provokálják vele Indiát. A főbiztos azt sérelmezte, hogy az ékszert a királyné koporsójára helyezték. 

Pár évvel később az indiai kormány megpróbálta oldani a konfliktust, és kijelentette, hogy a brit királyi család nem lopta el a gyémántot, mivel azt a Brit Kelet-indiai Társaságnak ajándékozták. 

Erzsébet királynő halála után ismét több ország jelezte az igényét az ékszerre, ám a helyzet eddig változatlan. Kamilla királyné nagy valószínűséggel Erzsébet királyné koronáját fogja viselni a koronázáson, bár már megjelentek arról pletykák, hogy a Koh-i-Noor gyémántot eltávolítják belőle, és másik kővel helyettesítik


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves