Quantcast

Nemzeti Galéria

Hétvégi programajánló: Leonardótól Miróig

© Szépművészeti Múzeum

Kamaratárlattal és új katalógussal mutatja be gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzait és grafikáit a Szépművészeti Múzeum.

Nem mindennapi módon ünnepli meg a Szépművészeti Múzeum a kényszerpihenő utáni újranyitást és az intézmény Grafikai gyűjteményének 150 éves jubileumát. Olyan neves művészek grafikáiból láthatunk nagyszabású válogatást, mint Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Van Gogh, Schiele, Munkácsy és Miró – ez azért is különleges alkalom, mert fényérzékenységük miatt ritkán látható darabokról van szó.

A legkorábbi bemutatott művek visszavisznek a műfaj kezdeteiig: Maso Finiguerrát például a rézmetszés feltalálójaként tartják számon, Breughel rajza az autonóm tájkép születésének időszakából származik, a Raffaello tanítványaként is ismert Giulio Romano grafikája pedig az újkori erotikus testábrázolás egyik korai darabja.

Az olyan "világsztárok", mint Leonardo, Raffaello, Rembrandt és Rubens mellett a kurátorok felhívták a figyelmet a rajzaikkal sokszor hasonló színvonalat képviselő kismesterek munkáira, például a 17. századi Nicolas Lagneau egyik portréjára is.

A Leonardótól Miróig című kamaratárlat augusztus 15-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Forrás: MTI