Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GYÁSZ

A 10 legemlékezetesebb fotó Erzsébet királynőről

2022. szeptember 09.

5 perc olvasás

Kovács Gréta

erzsébet királynő királyi család királynő brit királyi család
A 10 legemlékezetesebb fotó Erzsébet királynőről
© Print Collector/Getty Images

II. Erzsébet királynő egészen varázslatos életúttal rendelkezett, melynek különleges pillanatait most ritka fotókon keresztül elevenítjük fel.


A 96 éves II. Erzsébet királynő az idei évben ünnepelte uralkodásának 70. évfordulóját — a platina jubileumát pedig nemcsak a brit nemzet, hanem az egész világ éljenezte. Ez nem meglepő, hiszen Erzsébet királynőt az egész világ a szívébe zárta.

A királynő különleges életútját, valamint legendás uralkodását megannyi tragikus és felemelő pillanat jellemezte, melyet most ritka felvételeken keresztül elevenítünk fel. Nyugodjék békében!

II. Erzsébet királynő életének legendás pillanatai

Károly herceg kereszelője

II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának, Károly hercegnek a keresztelője 1948. december 15-én, a Buckingham-palotában lévő zeneszobában történt, melyet egy ritka felvételen meg is örökítettek.. A keresztelőn II. Erzsébet szülei, VI. György brit király és felesége, I. Erzsébet királyné mellett Fülöp herceg vett részt, aki büszkén tekint le fiára, a jövendőbeli uralkodóra. 

II. Erzsébet első hivatalos királyi portréja

II. Erzsébet édesapja, VI. György brit király 1952 február 6-án hunyt el, amikortól megkezdődött Erzsébet királynő uralkodása. Első hivatalos portréja királynőként 1952. április 15-án készült el, ám a koronázási ceremóniájára csak egy évvel később 1953. június 2-án került sor. 

II. ERzsébet királynő koronázása

II. Erzsébet királynőt 27 éves korában, 1953. június 2-án koronázták meg, melyet a BBC sugárzott. Ez volt az első olyan koronázási ceremónia, melyet a tévé is közvetített: állítólag 27 millió ember nézte, 11 millió ember pedig rádión keresztül hallgatta a közvetítést. A koronázási ceremónián több, mint 8000 meghívott vett részt, maga a ceremónia pedig 3 óra hosszú volt. 

II. Erzsébet királynő kedvenc corgi kutyáival

II. Erzsébet szeretett kutyáival pózol 1962-ben. A királynőnek az élete során állítólag 30 különböző Pembroke Welsh Corgi fajta kutyája volt: a legelsőt, ami a Susan névre hallgatott, Erzsébet királynő a 18. születésnapjára kapta édesapjától, VI. György brit királytól. A kutyát a királynő állítólag annyira szerette, hogy még a Fülöp herceggel való nászéjszakáját is ott töltötte a szobájában — a kis termetű, apró lábú kutyafajta azóta a brit királyi család jelképévé vált.

Szeretett otthonában, a balmoral-kastélyban

Erzsébet királynő a kedvenc nyári rezidenciájában, a skóciai Balmoral-kastély egyik gyönyörű kertjében szívesen időzött a néhai szeretett férjével, Fülöp herceggel. A különleges, Erzsébet királynő személyes archívumából származó fotó még az 1980-as évek elején készült, nem sokkal azután, hogy megszületett Vilmos herceg.

A királynő kedvenc ékszerei társaságában

II. Erzsébet szerette az ékszereket: bár kedvence az a csodálatos eljegyzési gyűrű, amit férjétől, Fülöp hercegtől kapott; a nyakláncokat, a karkötőket, az órákat, a fülbevalókat és természetesen a tiarákat is nagy becsben tartotta. Kedvenc tiarája a képen is látható Girls of Great Britain and Ireland tiara, melyet Erzsébet királynő nagyanyjától, Mária hercegnőtől kapott nászajándékba. A királynő a képen 1983-ban az afrikai körútjának egyik állomásán, Kenyában látható.

A háború lezárásnak ünneplése

Erzsébet királynő 1995. május 8-án a háború befejezésének 50. évfordulójára (a német kapituláció napjára) a londoni Guildhall Csarnokban rendezett egy ünnepséget, ahová minden jelentős államfőt, király és uralkodót meghívott. Az eseményen a teljes brit arisztokrácián  kívül a holland, a jordán, a luxemburgi, a dániai és a norvég  fejedelmiségek is tiszteletüket tették.

A jelen és a jövő uralkodói

II. Erzsébet királynőt elsőszülött fia, Károly herceg; unokája, Vilmos herceg, valamint dédunokája, György herceg társaságában fotózták le a londoni Buckingham-palotában lévő trónteremben, ahol a koronázási ceremóniák zajlanak. A fotót 2019 karácsonyakor készítették, de hivatalosan csak egy évvel később mutatták be a nagyközönség számára.

A 70. uralkodását ünneplő porté

II. Erzsébet királynő 1952-2022 között volt az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje. Több, mint 70 éves uralkodásának ideje alatt a brit nemzet számos válságon esett ám, ám személyes támogatottságának köszönhetően a világ egyik legkedveltebb és legszerethetőbb uralkodójává vált. A platina jubileumára készült hivatalos portréfotót Ranald Mackechnie fényképész készítette róla a Windsori kastélyban, 2022. május 25-én. 

az utolsó nyilvános fotó róla

II. Erzsébet királynő szeretett rezidenciájában, a skóciai Balmoral-kastélyban 2022. szeptember 6-án fogadta az új brit államfőt, Liz Trusst, akivel egy teljes órán át beszélgettek Nagy-Britannia jövőjéről. Ez volt Erszébet királynő utolsó nyilvános szereplése két nappal későbbi halála után. A két fél közötti beszélgetésen senki nem vett részt, a mai napig titok, mi hangzott el abban a szobában.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves