Ínycsiklandó desszertek ajándékba
Hozzávalók
A tésztához: 260 g liszt, 1 ek. őrölt kardamom, 1 ek. frissen reszelt citromhéj, 50 cukor, 7 ek. hideg vaj, 1 tojássárgája, 1 ek. frissen facsart citromlé, 2 ek. hideg víz
A csokoládés töltelékhez: 300 ml tejszín, 30 g szárított levendula, 360 g apróra vágott, jó minőségű étcsokoládé, 3 ek. méz, 2 ek. vaj, szárított levendula és só a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához tegyük egy tálba a lisztet, a kardamomot, a cukrot és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, amíg a vaj borsószem nagyságú lesz. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd fokozatosan a citromlevet és a vizet, és keverjük addig, amíg az egész tészta állagú lesz. A kész tésztát pihentessük 1 órán át a hűtőszekrényben. Ha letelt az idő, nyomkodjuk a tésztát piteformába, tegyünk rá sütőpapírt és annyi száraz babot, amennyi nem hagyja felpúposodni a tésztát sütés közben. Süssük 15 percig a 220 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük ki a bab-nehezéket és süssük további 3-5 percig, amíg aranybarna lesz. A csokoládés töltelékhez tegyük a tejszínt és a szárított levendulát egy edénybe, fedjük le és melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig. Ezután adjuk hozzá a vajat, és melegítsük addig, amíg krémes állagú lesz. A csokoládét és a mézet tegyük hőálló tálba, majd a kész levendulás krémet egy szűrőn keresztül öntsük rá, és hagyjuk állni 2-3 percig (a megmaradt levendulára nem lesz szükség). Végül habverővel keverjük össze az egészet, amíg a csokoládé teljesen elolvad, majd öntsük a tésztára. A sót és a levendulát törjük össze egy mozsárban, és szórjuk a kész sütemény tetejére. Hagyjuk állni 2 órát, aztán tálaljuk.
Mogyorós-csokoládés minitorták bazsalikomos krémmel
Hozzávalók
A tésztához: 10 ek. vaj, 150 g barnacukor, 6 tojás szétválasztva, 360 g olvasztott étcsokoládé hűtve, 1,5 ek. eszpresszó, 1 ek. vanília, ½ tk. só
A habcsók réteghez: 60 g apróra vágott étcsokoládé, 112,5 g apróra vágott, pirított mogyoró, ½ ek. kukoricakeményítő, 2 tojásfehérje, 2 ek. cukor
A bazsalikomos krémhez: 250 ml teljes tej, 2 nagy marék bazsalikom durvára vágva, 150 g cukor, 50 g liszt, 50 ml tejszín, 8 ek. szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffin sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki, helyezzünk az aljára sütőpapírt, szórjunk rá még egy kevés lisztet, és tegyük félre. A vajat és a barnacukrot elektromos habverővel keverjük 3 percig, majd fokozatosan adjuk hozzá a 6 tojássárgáját. Ezután adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, az eszpresszót, a vaníliát és a sót, és keverjük az egészet homogén állagúvá. Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét és óvatosan keverjük bele a tésztába. Osszuk el a muffin sütőformába és süssük 15-18 percig. A habcsókhoz keverjük össze a csokoládét, a mogyorót és a kukoricakeményítőt. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, ezután óvatosan adjuk hozzá a mogyorós-csokoládés keverékhez. A süteményeket vegyük ki a sütőből, tegyünk mindegyik tetejére a habcsókos keverékből és süssük további 15-20 percig. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. A tejet és a bazsalikomot tegyük egy kisebb edénybe, melegítsük fel, majd fedjük le és hagyjuk állni 30 percig. Ezután szűrjük le, a bazsalikomra már nem lesz szükség. A lisztet és a cukrot elektromos habverővel keverjük össze, és fokozatosan adjuk hozzá a bazsalikomos tejet, majd a tejszínt is. Ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen. A lisztes-tejes keveréket közepes lángon melegítsük addig, amíg forrni kezd (kb. 5-10 perc), majd tegyük át egy tálba és egy tortalapát segítségével gyorsan kevergetve hűtsük ki. Végül adjuk hozzá a vajat, elektromos habverővel keverjük krémesre és azonnal kenjük a kihűlt sütemény tetejére.
Étcsokoládés trüffel
Hozzávalók
250 g apróra vágott étcsokoládé, 115 g szobahőmérsékletű, sótlan vaj, 2 nagy tojássárgája, 125 g porcukor, keserű kakaópor a díszítéshez
Elkészítés
Forró vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, és apránként keverjük hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a porcukrot, keverjük simára, majd tegyük a hűtőbe 2 órára. Miután kihűlt, formázzunk belőle kisebb golyókat, és hagyjuk egy éjszakát a hűtőben pihenni. Másnap forgassuk meg a kakaóporban és tálalásig tároljuk hűtőben.
Receptek és képek: tarteletteblog.com, dessertsforbreakfast.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!