Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betiltották a Barbie-filmet – Vietnám felháborodott a mozi egyik jelenetén

2023. július 04.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

vietnam betiltás premier Barbie-film Margot Robbie Ryan Gosling
Betiltották a Barbie-filmet – Vietnám felháborodott a mozi egyik jelenetén
© iMDb

Bár Magyarországon még meg sem jelent, de máris van egy olyan ország, ahol betiltották az új Barbie-filmet.


A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie-film minden valószínűség szerint kasszasiker lesz a mozikban, mégis van olyan ország, ahol nem láthatják majd a nézők.

A hazai mozikba július 20-án érkező filmet hatalmas érdeklődés övezi, valószínűleg ezért robbanhatott ki az a botrány Vietnámban, amelyet a film egyetlen jelenete okozott.

A Barbie-film sértő számos országra nézve

A TMZ értesülései szerint a film betiltását azután rendelték el Vietnámban, hogy kiderült: az egyik jelenetben látható egy térkép, amelyen a „kilencsávos területként” emlegetett régiót Kína részeként jelölik meg. Bár Európából nézve ez nem tűnik akkora hibának, azonban fontos tudni, hogy erre a területre számos más ázsiai ország is igényt tart, és régóta viták folynak arról, hogy kihez tartozik valójában.

A Dél-kínai tenger közelében fekvő területért évek óta harcol a Fülöp-szigetek, Malajzia, Kína, Vietnám és Indonézia is. Azzal, hogy a filmben ezt a területet egyértelműen Kína részeként jelölték meg, az alkotók megsértették az összes többi országot, akik több-kevesebb földrajzi és történelmi érvvel rendelkeznek arra nézve, hogy miért van joguk sajátjukként tekinteni erre a régióra.

Egy vietnámi képviselő így fogalmazott az üggyel kapcsolatban:

Nem adunk engedélyt a Barbie című amerikai film vietnámi bemutatására, mert sértő módon jeleníti meg a kilencsávos területet és annak elhelyezkedését.

Mivel nem csak Vietnám érintett a területi vitákban, további botrányokra és tiltásokra lehet számítani a film kapcsán.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves