Quantcast

Példaképek

6 izgalmas előadó, akik az idei TEDxLibertyBridgeWomen színpadára lépnek

6 izgalmas előadó, akik az idei TEDxLibertyBridgeWomen színpadára lépnek
© Nagy Márton

Művészek, tudósok, példaképek, gondolkodók – idén is inspiráló személyiségek előadásait hallgathatjuk meg Budapesten.

A TEDxLibertyBridgeWomen idén is a jelenre reflektál – a 2021-es konferencia szlogenje: Aki lép, aki nem. Az előadók épp ugyanabban a kiszámíthatatlanságban élnek, mint mi mindannyian. De a kérdés nem is az, hogy mennyire ingoványos most a talaj a lábunk alatt, hanem hogy ki-ki milyen megoldást választ, hogyan éli meg ezt a változékony és sokszor tétova időszakot.

Dr. Zalka Csenge Virág

Tizenévesen még bárdnak készült, majd az érettségi után talált rá a mesemondásra, amely azóta is a szívügye. Mesterdiplomáját és doktori fokozatát az Egyesült Államokban szerezte Fulbright ösztöndíjasként, immár 15 éve járja a világot, népmeséket gyűjt és mesél három nyelven; fesztiválokra, iskolákba, múzeumokba viszi el az élőszó varázsát.

Doktori disszertációját a szerepjáték és a digitális mesemondás témájából írta. Jelenleg Budapesten él, főállásban önkéntes mesemondókat képez, akikkel gyermekotthonokba jár esti mesét mondani. Több kötete jelent meg magyarul és angolul; célja, hogy különleges, ritka népmeséket osszon meg az olvasókkal.

Lantos Csenge

Aktívan foglalkozik kurátori munkákkal, képzőművészettel és szépirodalommal, 2019 óta vezeti a Faur Zsófi galériát, tavaly óta pedig óraadóként dolgozik a Budapesti Műszaki Egyetemen. A MOME Design és művészetmenedzsment mester szakos hallgatója. „Amikor különböző tudományterületek találkozásáról esik szó, csak akkor tudok szótlan maradni, ha ámulattal hallgatok. A diverz gondolkodást, a problémák megoldandó kéréssé való átcsoportosítását, és a tudásátadást érzem a legizgatóbb kihívásnak. A multipotenciális ember eszméje meghatározó számomra, mert hiszem, hogy az ember nem egy dimenziós, és nem is kell annak lennie” – vallja.

Al Ghaoui Naima

Nemzetközi humanitárius szakértő, 13 éve a svájci központú Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) munkatársa. Az ELTE Jogtudományi karának elvégzése után a világ számos országában dolgozott, köztük több konfliktuszónában dolgozott humanitárius és emberi jogi területeken.

Munkája során gyakran tapasztalja, hogy a társadalmi megosztottság milyen drámai hatással van az emberek életére, és hogy az egyéneknek milyen nagy felelősségük van abban, hogy kilépjenek a sokszor mesterségesen létrehozott csoportokból, és képessé váljanak kommunikálni egymással.

Marjai Kamilla

Szenvedélybeteg-segítő, addiktológiai szakértő, 2013 óta jelennek meg tudományos publikációi, valamint a függőségekkel kapcsolatos ismeretterjesztő cikkek szerzője. 2017-ben az 50 Tehetséges Magyar Fiatal program egyik díjazottja lett, ugyanebben az évben újságíróként Antistigma-díjat kapott. Kész felemelni a hangját, ha a függőség tabuit kell ledönteni, a szenvedélybetegekkel folytatott munkájában pedig elcsendesítő alázatra inti magát.

Borsi Flóra

A vizuális alkotó képeinek fő tematikája az érzelmek szimbolikus feldolgozása és a tudatalatti keresése köré épül. Az amerikai Forbes Európa legkiemelkedőbb kulturális személyiségei közé sorolta 2020-ban, munkái több nemzetközi múzeumot, galériát és magazint is megjártak már, szürreális önarcképeivel legutóbb a Firenzei Biennálé fotó kategóriáját nyerte meg. „A lány, aki bármivé tudja alakítani önmagát” bravúros technikával készült fotóinak ezúttal élőben is megtapasztalhatjuk a hatását.

„Szeretnék halhatatlanná válni a művészet által” – Borsi Flórával készült interjúnkat ide kattintva olvashatod el! 

Sevcsik M. Anna

Pontosan tudja, milyen érzés elveszíteni egy magzatot, maga nyolcszor volt várandós, végül öt kisbabának adott életét. Szülőként a megfelelő támogatás és a kellő információk hiánya sodorta abba az irányba, hogy létrehozza a Babagenetika Egyesületet, ahol minden gyermeket tervező vagy váró megkaphassa azt a maximális empátiát és objektív tájékoztatást, amit megérdemel. Felkészült szakértői hálózatot és önkéntesgárdát hozott létre, rendezvényeket szervez, kormányzati döntéshozóknál lobbizik, együttműködő partnereivel folyamatosan értéket teremt. Hisz abban, hogy mindennél fontosabb az ítélkezésmentesség, az önzetlen segítés és a pozitív példamutatás.

Idén élőben és online is lehet csatlakozni december 2-án a TEDxLibertyBridgeWomen konferenciához, ahol a hagyományos 10-15 perces TEDx előadások mellett különféle művészeti produkciókat is láthatnak a nézők. A részletes program ide kattintva elérhető!