Quantcast

20 éves a Sztárom a párom – Ezért szeretjük még mindig

A romantikus vígjáték még mindig képes lenyűgözni minket

„Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, szeresse őt” – mondja Julia Robert Hugh Grantnek a Notting Hill (magyarul: Sztárom a párom) egyik kultikus jelenetében. A romantikus vígjáték igazi brit lélekkel bír és mindannyian szinte kívülről fújjuk a szövegét, annyiszor láttuk már. Az 1999-es filmet Ruchard Curtis írta és Roger Mitchell rendezte. A 20 éves évforduló alkalmából megnéztük, mi az, ami ma is olyan viccessé és bájossá teszi ezt az alkotást.

Hugh Grant William Thackert alakítja, aki egy kis könyvesbolt tulajdonosa London Notting Hill nevű részén, mely pasztellszínű házairól híres. Egy nap Anna Scott, egy amerikai filmsztár, akit Julia Roberts játszik, bejön az üzletbe és a két ember között azonnal kialakul az a bizonyos láthatatlan kapocs. Thacker ugyan izgul és össze-vissza beszél, ám a sors úgy hozza, hogy egyre többet tud meg különleges vásárlójáról, aki egészen más életet él, mint ő. A kettejük kialakuló érzelem aztán a valóság betonfalába ütközi: Anna egy világhírű színésznő, aki a reflektorfényben tölti az életét, míg Wililam napjai csendesen telnek az otthona, a munkahelye és furcsa, de kedves barátai között.

Notting Hill: fantasztikus casting egy elbűvölő városban

Az biztos, hogy a Sztárom a párom sikere részben a csodás castingnak köszönhető, és itt nem csak a főszereplőkre gondolunk. Hanem például Rhys Ifansre, aki remekül hozza a fiatal, kiszámíthatatlan wales-i káoszkapitányt, William lakótársát.

A Downtown Abbey rajongói felismerhetik a filmben Hugh Bonneville-t, az együttérző Bernie személyében, de a háttérszereplők – Dylan Moran, James Dreyfus, Henry Goodman, Juila Rhind-Tutt, Clarke Peters, valamint a még nagyon fiatal Mischa Barton, Emily Motrimer, Samuel West és Sanjeev Bhaskar is szuper karaktereket hoznak. Elkerülhetetlen, hogy kötődni kezdünk hozzájuk ebben a modern tündérmesében, melynek színhelye a varázslatos London (gondoljunk csak a parkba bemászós jelentre, majd a végén a boldogság kiteljesedésére a parkban).

Notting Hill: minden lehetséges

„Jó, hogy találkoztunk. Szürreális, de gyönyörű” – mondja Hugh Grant, amikor épp próbálja felfogni, mi is történt vele. A rendező egy olyan vágyat vált valóra a vásznon, amiről sokan álmodoznak: megismerkedni egy élő ikonnal és elsöprő szerelembe keveredni vele. Mindannyian fantáziáltunk egy-egy filmcsillagról, focistáról vagy énekesről, akiről az összes fellelhető képet összegyűjtöttük. Ugyanakkor William és Anna két teljesen más világból jön – William nem is tudja elsőre, ki ő, a filmjeit egyáltalán nem ismeri. Sok nehézséget és akadályt kell leküzdeniük, hogy igazán egymásra találjanak, és a közönség végig drukkol a párnak, miközben élvezi a drámai és sokszor tényleg nagyon vicces helyzeteket – Kutyák és lovak, valaki?

Notting Hill: az angol humor újra lecsap

A Négy esküvő és egy temetés forgatókönyvírója jegyzi a filmet, nem csoda, hogy ebben is remekül van adagolva az abszurd humor. A párbeszédek és helyzetek teszik nagyszerűvé a Sztárom a páromat, amely egyébként kikacsint egy filmes elődre, a Római vakációra. Mindezt zseniális zene kíséri, olyan hatalmas klasszikusokkal, mint a She, amely Charles Aznavour száma, de most Elvis Costello énekli, vagy a When You Say Nothing At All Ronan Keatingtől.

Hiába, „A boldogság nem lenne boldogság egy hegedülő kecske nélkül”.