Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ünnepi kellemetlenség

Egyre gyakoribb a karácsonyi allergia, így küzdhető le

2023. december 05.

2 perc olvasás

ELLE

karácsonyfa karácsony ünnepi díszek karácsonyi dekoráció allergia
Egyre gyakoribb a karácsonyi allergia, így küzdhető le
© Shutterstock

A szakértők figyelmeztetést adtak ki egy kevésbé ismert betegségről, a karácsonyi allergiáról.


Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet, de a közvetetetten a karácsony is megbetegíthet, elég a karácsonyi allergiára gondolni.

Az ünnepi készülődés során előkerülnek a különböző dekorációs elemek, a díszek, gömbök, boák és természetesen a fenyőfa is.

Az ausztrál National Asthma Council szóvivője és allergológus-professzora, Sheryl van Nunen professzor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az örömteli készülődést tönkreteheti az ún. „karácsonyfa-szindróma”, amely asztmát és a korábban már meglévő allergia fellángolását okozhatja.

A szakember elmondta, hogy a szindróma az igazi és műfenyők használata során is előfordulhat, és zihálást, tüsszögést, köhögést, de akár súlyos asztmás rohamokat is okozhat.

A karácsonyi allergia így kerülhető el

A professzor azt javasolja az allergiában vagy asztmában szenvedőknek, hogy használat előtt mossák le a műfenyőket, a valódiakat pedig permetezzék le, majd locsolják meg, hogy megszabaduljanak a potenciálisan káros portól és szennyeződésektől, mint például a pollentől és a penésztől.

Van Nunen professzor elmondta, hogy bár az allergia szempontjából a műfenyők biztonságosabb alternatívát jelenthetnek a valódi fák helyett, ha minden évben ugyanazokat használják a páciensek, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeken a műanyagból készült tárgyakon felhalmozódhat a szabad szemmel néha láthatatlan por és a penész.

karacsonyi-allergia-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Az igazi karácsonyfák azért jelenthetnek veszélyt, mert nagy mennyiségű, más növényekből származó virágpor gyűlhet össze rajtuk, és a kivágott fák a lakásba kerülve kiszáradnak, így a „rabul ejtett” pollen felszabadul, és a levegőbe kerül.

A por pedig sajnos minden egyéb díszt is fenyeget, ezért a szakember azt javasolja, hogy használat előtt minden esetben érdemes megtisztítani ezeket, aki pedig hajlamos az allergiára, csak később kapcsolódjon be a díszítésbe.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves