Quantcast

Sussexit

Megváltoztatja a királyi családról készült dokufilmje címét a BBC

Megváltoztatja a királyi családról készült dokufilmje címét a BBC
© Tayfun Coskun / Anadolu Agency via AFP

A brit műsorszolgáltató Harry herceg kijelentése után döntött a címváltoztatás mellett.

A királyi család, azon belül is a Harry és Vilmos herceg körüli történésekről készített kétrészes dokumentumfilmet a BBC, melynek második részében a Vilmos és Harry herceg sajtóval való kapcsolatát vizsgálják. Az epizód eredetileg a Megxit címet viselte, ám miután Harry herceg nemrégiben nyilvánosan kifejtette, hogy ez a kifejezés szexista és nőgyűlölő, a brit műsorszolgáltató úgy döntött, a dokumentumfilm második részét Sussexit néven fogják vetíteni.

„Talán az emberek tudják, talán nem, de a Megxit kifejezés egy nőgyűlölő kifejezés annak idején egy internetes troll hozta létre, a királyi tudósítók pedig felkapták, így egyre csak nőtt és nőtt a mainstream médiában. De az egész egy trollal kezdődött” – mondta Harry herceg a Wired amerikai magazin által szervezett panelbeszélgetésen. A kifejezést aztán széles körben átvette a közvélemény és a sajtó is, miután a sussexi pár tavaly úgy döntött, felhagynak hivatalos királyi feladataikkal, és az Egyesült Államokba költöznek.

A Buckingham-palota kritizálta a műsort

A The Princes and the Press (A hercegek és a sajtó) című műsor első részét múlt hétfőn sugározta a BBC – az alkotás Vilmos herceg, Harry herceg és a média kapcsolatát vizsgálta meg közelebbről. Az epizód többek között azt állította, hogy a királyi házhoz közeli források tájékoztatókat tartottak az újságíróknak. A sorozat második része – immáron Sussexit néven – ma este 21 órakor kerül adásba, és várhatóan többet megtudhatunk belőle a sussexi hercegi pár brit lapok ellen indított pereiről.

A kétrészes dokumentumfilmet máris erős kritikák érték a Buckingham-palota, a Clarence House és a Kensington-palota részéről, akik közös közleményt adtak ki válaszul. „A szabad, felelős és nyílt sajtó létfontosságú az egészséges demokrácia szempontjából – áll a közleményben. – Azonban túl gyakran túlzó és megalapozatlan állításokat fogalmaznak meg tényként meg nem nevezett forrásokból, és kiábrándító, ha bárki, beleértve a BBC-t is, hitelt ad ezeknek.”

Forrás: Elle